1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Reuters: Venäjältä luonnos viikonlopun Syyria-neuvotteluja varten

Venäjä ei sulje Reutersin haltuunsa saaman luonnoksen mukaan presidentti al-Assadin osallistumista Syyrian mahdollisiin tuleviin presidentinvaaleihin. Venäjän mukaan kyse on vain mahdollisista ideoista neuvotteluja varten. Asiakirjan mukaan osapuolten tulisi myös päästä yhteisymmärrykseen Syyriassa toimivien terroristijärjestöjen listasta.

Ulkomaat
Syyrian presidentti Bashar al-Assad
Syyrian presidentti Bashar al-AssadEPA

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saaman luonnosdokumentin mukaan Venäjä ehdottaa Wienin neuvotteluissa, että Syyrian hallitus ja oppositio aloittavat hallinnon muutosprosessin, joka johtaisi maan sisällissodan päättymiseen. Prosessi veisi luonnoksen mukaan jopa puolitoista vuotta ja sitä seuraisivat aikaistetut presidentinvaalit.

Venäjän apulaisulkoministeri Mihail Bogdanov sanoi myöhemmin tiistaina, että Venäjä ei ole työstänyt erityistä asiakirjaa Syyrian tulevaisuudesta, vaan kyse on vain mahdollisista keskustelunaloituksista neuvotteluja varten. Bogdanovin mukaan kyse ei ole varsinaisesta luonnosehdotuksesta vaan ideoista ja ajatuksista. Hänen mukaansa kyse ei ole täydellisestä suunnitelmasta tai Venäjän aloitteesta.

Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan maan ulkoministeri John Kerry puhuu Yhdysvaltojen Syyrian-politiikasta torstaina.

Al-Assad voisi osallistua vaaleihin

Syyrian sisällissodan päättämisestä neuvotellaan jälleen viikonloppuna Wienissä. Reutersin mukaan Venäjän neuvotteluja varten luonnostelema kahdeksankohtainen suunnitelma ei sulje pois Syyrian nykyisen presidentin Bashar al-Assadin osallistumista vaaleihin. Al-Assadin vastustajat sanovat, että tätä on mahdotonta hyväksyä, mikäli rauha halutaan saavuttaa.

Luonnoksen mukaan "Syyrian demokraattisesti valittu presidentti olisi vastuussa maan asevoimista, erikoistoimista ja ulkopolitiikasta".

Luonnoksessa sanottiin, että sodan osapuolten tulisi sitoutua siinä esitettyyn kehitykseen YK:n myöhemmin järjestämässä kokouksessa. Reutersin mukaan muutosprosessia ei johtaisi al-Assad, vaan osapuolten yhteisymmärryksessä valitsema henkilö.

Venäjä tukee Syyrian hallintoa ja presidentti al-Assadia. Yhdysvallat, sen Persianlahden alueen liittolaiset ja Turkki ovat sanoneet, että hänen on luovuttava vallasta, jos rauhan halutaan olevan mahdollinen.

Diplomaatit: Venäjän ehdotuksia vaikea hyväksyä

Viime kuun lopussa Wienin edellisissä neuvotteluissa Venäjä sanoi, että se haluaa Syyrian oppositioryhmien osallistuvan maan tulevaisuutta koskeviin keskusteluihin.

Asiakirjan mukaan osapuolten tulisi "jakaa tavoite terroristien valtaanpääsyn estämisestä sekä varmistaa maan alueellinen koskemattomuus ja poliittinen riippumattomuus, samoin kuin valtion maallinen ja demokraattinen luonne".

Reutersin mukaan länsimaiset diplomaatit pitävät vaikeana hyväksyä Venäjän ehdotuksia.

"Operaatiot terroristeja vastaan eivät sisälly tulitaukoon"

Asiakirjassa myös ehdotettiin Syyriassa toimivien terroristijärjestöjen listaamista. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin tiistaina, että Venäjä haluaa nähdä tällaisen listan viikonloppuna Wienin neuvotteluissa.

Luonnoksen mukaan "operaatiot Isisiä ja muita terroristiryhmiä vastaan eivät voi sisältyä" tulitaukoon. Länsimaisten diplomaattien mukaan muotoilu tarkoittaa, että Venäjä haluaa voida jatkaa operaatioita hallitusta vastustavia ryhmittymiä vastaan.

Ulkoministeri Lavrov sanoi tiistaina, että abstraktit ideat Syyrian vallanvaihdosta johtavat Wienin neuvotteluiden epäonnistumiseen.

– Jollei terroristijärjestöjen ja oppositioryhmien listoista esitetä tarkkoja määritelmiä, vaan esitetään jälleen epämääräisiä ajatuksia hallituksen vaihtamisesta ja asioiden etenemisestä omalla painollaan sen jälkeen, neuvottelut tulevat epäonnistumaan, Lavrov sanoi.

Apulaisulkoministeri Bogdanov sanoi, että Venäjä odottaa muiden neuvotteluosapuolten julkaisevan tällaiset listat lauantaihin mennessä.

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi