1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Au pair -mummot valloittavat maailmaa – joensuulaisen "Sanna-mummon" tie vei Roomaan

Mummoilla on nyt vientiä. Englantiin, Kiinaan, Yhdysvaltoihin - esimerkkejä on lukuisia. Maailmalla on 2010-luvulta lähtien voimistunut trendi yli viisikymppisten naisten palkkaamiseksi au pair -mummoiksi. Heistä yksi matkasi Joensuusta Roomaan.

3-vuotias Kaarlo Suvikumpu ja hänen au pair -mummonsa Sanna Juntunen Roomassa Villa Lanten asukasterassilla. Kuva: Jenni Kuuliala

Internetiin rupesi 2010-luvulla ilmestymään kansainvälisiä välitystoimistoja, joiden kautta yli viisikymmentävuotiaita naisia etsittiin ja he itse pääsivät hakemaan lastenhoitotöihin eri puolille maailmaa. Au pair -mummoja kaivataan liki jokaisessa maailman kolkassa, sillä lapsille halutaan turvallista seuraa.

Naiset ovat myös lähteneet matkaan, kuten joensuulainen Sanna Juntunen, 54.

Oikeasti Sanna ei ole mummo, ei äiti, eikä lastenhoitaja. Hän on kokenut matkailualan ammattilainen, joka viimeksi suoritti matkailun opettajan pedagogiset opinnot Jyväskylän ammattikorkeakoulussa. Töitä vain ei löytynyt.

Sanna kertoi Joensuussa kirjastovirkailijalle tilanteestaan ja haaveistaan päästä Italiaan. Virkailija informoi Sannaa puolestaan au pair -mummoudesta.

Nauroin vain, että just joo, vai au pairiksi tässä iässä.

Sanna Juntunen

– Nauroin vain, että just joo, vai au pairiksi tässä iässä, kertoilee Sanna yhä hymyä äänessään.

Mutta jo samana iltana lähti hakemus saksalaiselle välitystoimistolle, ja hieman myöhemmin vapaasti tehdyt hakemukset suoraan Rooman Suomen suurlähetystöön ja Rooma-instituuttiin Villa Lanteen.

Villa Lante tärppäsi, kun instituutin johtaja ja hänen vaimonsa olivat juuri hakemassa au pair -mummoa Kaarlo-poikansa kaveriksi.

Suomen Rooman-instituutin rakennus Villa Lante on aito renessanssihuvila. Kuva: Pekka Matilainen

Ei mikään äidin korvike

Nyt Sanna elää ja asuu Villa Lantessa, hoitaa Kaarloa arkipäivisin seitsemän tuntia, ja kiertelee vapaa-aikanaan Rooman lukemattomissa tunnetuissa paikoissa italiaa opiskellen.

Au pair -mummon ja 3-vuotiaan Kaarlon välile on alun ujostelun jälkeen kutoutunut tiivis kiintymys. Kaksikon mielipuuha on kävellä läheiseen puistoon, jonka karusellin poliisimopossa Kaarlo pyörisi Sannan sanojen mukaan "vaikka sata kertaa ympäri."

Vaikka läheisyys on tärkeää, ovat rajatkin selvät.

– Suhteesta ei ole tarkoitus missään tapauksessa rakentaa äidin tai isän korviketta. Haluan, että Kaarlo tuntee olonsa koko ajan turvalliseksi, ja että hän tietää minun olevan koko ajan hänen kanssaan, painottaa Sanna Juntunen.

Au pair -mummon motto: Maailma on täynnä toteutettavia unelmia

Au pair -mummon etuuksiin kuuluvat lennot, majoitus, ruokailu ja taskuraha. Eli jos asiaa mittaa puhtaasti taloudellisesti, ei työ kannata yhtään sen enempää kuin nuorilla au pair -neitosilla.

Sanna Juntuselle tarjolla olisi au pair -mummouden sijaan ollut tarjolla karumpikin vaihtoehto.

– Ei kannata turhaan miettiä, miten käytännön asiat järjestyvät. Itse olen sairastanut tyypin 1 diabetestä jo 27-vuotta. Olisin voinut tietysti jäädä suremaan tautia ja sen tuomia lisäsairauksia olohuoneen sohvalle. Olen liian nuori ja elämännälkäinen siihen.

Au pair -mummo Sanna uskookin, että utelias ja avoin ihminen pärjää aina. Eikö edes se pelota, että hän kiintyy liikaa hoidettavaansa ja Villa Lanten terrasilta avautuvan ikuisen kaupungin huikeisiin näkymiin ja sykkeeseen?

– Se vaara tässä aina on olemassa, en vielä halua ajatella koko asiaa. Olen hirveän optimistinen, että kaikkea ihanaa tulee tapahtumaan tulevaisuudessa, huokaa au pair -mummo Sanna Juntunen, jonka motossa maailma on täynnä toteutettavia unelmia.