Nerg: 60–65 prosenttia saa kielteisen turvapaikkapäätöksen

Nykyisillä turvapaikanhakijamäärillä Suomi tarvitsisi pikaisesti 10 000 majoituspaikkaa lisää.

turvapaikanhakijat
Päivi Nerg
Päivi Nerg Yle

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo, että arviolta 60–65 prosenttia turvapaikkaa hakeneista saa kielteisen päätöksen.

– On tehty arvioita siitä tällä hakijaprofiililla, joka nyt on tullut viimeisen kolmen–neljän kuukauden aikana. Pistokokeiden perusteella 60–65 prosenttia tulee saamaan kielteisen päätöksen, Nerg sanoo Ylen radiouutisten haastattelussa.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä on pyritty nopeuttamaan muun muassa lisätyövoiman avulla. Nergin mukaan hakemukset pyritään käsittelemään määräajassa.

– Heinäkuussa alkoivat päivittäiset tulijamäärät kasvaa voimakkaasti. Elokuun hakijoiden osalta aletaan tekemään ensimmäisiä päätöksiä. Nopeutus tarkoittaa sitä, että kaikki hakemukset on määrä saada käsiteltyä kuuden kuukauden määräajassa.

EU-maiden ja useiden Afrikan maiden johtajat kokoontuvat tänään Maltalle etsimään ratkaisuja Eurooppaan suuntautuvaan valtavaan muuttoliikkeeseen. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Juha Sipilä.

Nerg sanoi Ylen radiouutisille aamulla, että Suomi haluaa Maltan kokoukselta kaikkien maiden sitoutumista pakolaiskriisin hoitamiseen – muutoin jokainen maa alkaa ratkoa ongelmia omalla tavallaan.

Nykyisillä turvapaikanhakijamäärillä Suomi tarvitsisi pikaisesti 10 000 majoituspaikkaa lisää.

– Olemme koko ajan tilanteessa, kun hakijamäärät ovat taas kääntyneet nousuun, että seuraavalle päivälle etsitään lisää tilaa. Majoituskapasiteetti riittää 27 000:lle ja 10 000 paikkaa tarvitaan lisää, Nerg sanoo.