1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaiskonkari lataa: Jytkyä ei enää tule – EU-kielteisyys vesittyi

Savonlinnalainen Erkki Rakkolainen on Suomen Maaseudun Puolueen veteraani ja Perussuomalaisten perustajajäsen. Nyt hän on kriittinen. Rakkolaisen mielestä SMP:n perintö on mennyt, Perusuomalaisten aate vesittynyt ja takit kääntyneet. Puolueen tulevaisuudessa konkari näkee alamäen vaan ei uutta nousua.

Perussuomalaiset
Savonlinnalainen perussuomalainen Erkki Rakkolainen.
Puoluetta on vaikea tunnistaa entisekseen, sanoo perussuomalainen Erkki Rakkolainen.Yle, Paavo Koponen

SMP:n motto oli ”rötösherrat kiikkiin”. Siitä on yhä pidettävä kiinni, sanoo Perussuomalaisiin ensimmäisestä puoluekokouksesta lähtien kuulunut Erkki Rakkolainen. Sen sijaan Perussuomalaisten ja puheenjohtaja Timo Soinin iskulause ”Siellä missä EU, siellä ongelma” on vesittynyt.

– Kun Soini ei päässyt edellisellä kaudella hallitukseen, niin ne EU-ongelmat häipyivät. Enää ei tullut kritiikkiä ollenkaan EU:ta ja vielä vähemmän euroa kohtaan. Ne ovat kuitenkin aiheuttaneet Suomen hirvittävän velkaantumisen ja työttömyyden. Näistä olisi pitänyt pyrkiä ehdottomasti eroon. Mutta Timo Soini sairastui hallituskipeyteen, Erkki Rakkolainen lataa.

Rakkolaisen mukaan SMP oli köyhien ihmisten asialla ja PS on tänäänkin, mutta yksi yhteen ei mennä. Perussuomalaisten menestys on hänen mielestään perustunut täydelliseen EU:n ja euron vastustamiseen.

– Kun varsinkin Soinin kohdalla tapahtui tämä takinkääntö, niin Perussuomalaisia on vaikea enää tunnistaa samaksi puolueeksi. Kun Tynkkynen nosti keskusteluun voimmeko olla hallituksessa, joka on niin myötäkarvainen eurolle ja EU:lle kuin olla ja voi, niin hänet heitettiin pihalle, Rakkolainen jatkaa.

Konkari puolueen hampaissa

Rakkolainen on itsekin saanut kokea vastatuulta puolueessaan. Mies pettyi puolueen lehdeltä saamaan kohteluun.

– EU-kriittinen artikkelini ei kelvannut Perussuomalainen-lehteen muuten kuin sensuroituna.

– Ei minulla ole vielä kokemusta ulos heittämisestä, mutta ehkä tuo sensurointi vähän viittasi siihen. Monet ovat ounastelleet, että lähtölaskenta on minullakin alkanut, Rakkolainen hymähtää.

Galluppien mukaan Perussuomalaisten kannatus on pudonnut suunnilleen puoleen entisestä. Se on alle 10 %.

– Kannatus putoaa edelleen, jos tämä euro- ja EU-myönteisyys jatkuu. Siitä se on puhtaasti kiinni. Vaikka hallitus olisi hajonnut niin siitä ei olisi ollut apua, päinvastoin. Tilanne on aivan onneton. Mitkään uudet vaalitkaan eivät ainakaan Perussuomalaisia pelastaisi, Rakkolainen toteaa painokkaasti.

Konkari ei kuitenkaan ole luovuttamassa. Seuraavissa kuntavaaleissa hän on innolla mukana.

– Ilman näitä hässäköitä, mitä on ollut puolueessa, olisimme paikkaluvun täällä Savonlinnassa kaksinkertaistaneet, mutta nyt se voi olla vähän kyseenalaista. Minua huolestuttaa, kun kaikki talousasiantuntijat sanovat, että Suomen on pakko erota eurosta, mutta yksikään poliitikko mistään puolueesta ei ole kuullut eikä nähnyt tämmöisiä kannanottoja ennen kaikkea eurossa olemisesta, sanoo Erkki Rakkolainen.

Lue seuraavaksi