1. yle.fi
  2. Uutiset

Lutikkaongelma pahenee Etelä-Suomessa – "Tämän päivän sukupolvi ei oikein tiedä elukasta mitään"

Ensimmäiset havainnot kotiin pesiytyneistä luteista ovat yleensä kutiavat näppylät. Lutikoiden ulostetta ja verijälkiä voi myös löytyä kalusteista, seinistä ja sängystä.

Kotimaan uutiset
Tuholaistorjuja suihkuttaa myrkkyä seinään
Juha Korhonen / Yle

Lutikkaongelma on pahentunut selvästi viime vuosina. Turun kaupungin terveystarkastaja Markku Rohunen kertoo, että Turussa lutikkailmoituksia ja -epäilyjä tulee nykyään lähes päivittäin, kun vielä viisi vuotta sitten niitä tuli hyvin harvoin.

Lutikat ryömivät yöllä ruokailemaan ja päivällä ne menevät pieniin rakoihin piiloon

Raija Salminen

Varsinais-Suomessa lutikkatietoutta jakavan puutarhuri Raija Salmisen mukaan lutikkaongelma on lisääntynyt kaupungeissa varsinkin Etelä-Suomessa. Kasvava ludeongelma on nähty myös Antitec Haittaeläintorjunnassa.

– Jos vuonna 2006 kymmenen otti yhteyttä lutikkaepäilyn vuoksi, niistä tapauksista yhdessä oli kyse lutikoista. Nykyään, jos kymmenen ottaa yhteyttä, niistä yhdeksässä tapauksessa on oikeasti lutikkaongelma, kuvailee desinfektori Tero Haikonen Antitec Haittaeläintorjunnasta.

Lutikat elävät verellä eivät lialla

Ihmiset häpeävät lutikkaongelmaa, koska lutikat on totuttu yhdistämään likaisiin koteihin. Lutikoita voi kuitenkin yhtä hyvin olla niin huippuhotelleissa, siisteissä kodeissa kuin likaisissakin paikoissa.

– Mutta ei lutikka lialla elä, vaan ihmisverellä, sanoo puutarhuri Raija Salminen.

Verta syönyt lude kämmenellä.
AP Graphics Bank

– Tietysti, jos makuuhuoneessa on paljon rojua ja lattialla joku epämääräinen vaatekasa, niin siellä on lutikoille hyviä piilopaikkoja. Lutikat ryömivät yöllä ruokailemaan ja päivällä ne menevät pieniin rakoihin piiloon, jatkaa Salminen.

Ensimmäiset havainnot kotona olevista luteista ovat yleensä kutiavat näppylät. Lutikan puremat ilmestyvät iholle öisin. Lutikoiden ulostetta ja verijälkiä voi myös löytyä kalusteista, seinistä ja sängystä.

Kuuma sauna tappaa lutikan

Sekä Tero Haikosen että Raija Salmisen mielestä lisääntynyt matkailu on kasvattanut lutikkaongelmaa. Salminen näkee, että myös tiedonpuute on ongelma.

Yksi neuvo on purkaa matkalaukku vaalean lattian päällä. Silloin näkee, jos tavaroista lähtee ryömimään elukoita

Raija Salminen

– Tämän päivän sukupolvi ei oikein tiedä tästä elukasta mitään. He eivät osaa oikein toimia, jos tällainen löytyy. Usein terveydenhuollossa lutikat diagnosoidaan esimerkiksi syyhypunkiksi. Luteita on myös vaikeaa hävittää kotikonstein, sanoo Salminen.

Lutikat leviävät esimerkiksi matkailijoiden mukana. Ikävää matkamuistoa voi hillitä muutamilla varotoimenpiteillä.

– Kaikki vaatteet, joita matkalla on ollut, voi pestä 60 asteessa tai laittaa vajaaksi tunniksi kuivausrumpuun. Tai sitten kaikki matkatavarat voi saunottaa. Sauna pitää lämmittää 80 asteeseen eikä siellä heitetä löylyvettä, vaan sen annetaan lämmetä itsestään, ohjeistaa Salminen.

– Matkatavarat pitää saunassa laittaa jätesäkkiin. Luteet lähtevät karkuun lämpöä, mutta eivät pääse pakoon, kun tavarat ovat jätesäkissä. Tavarat laitetaan saunaan, kun sauna on lämmennyt 80 asteeseen ja pidetään saunassa pari tuntia. Sen jälkeen kannattaa matkatavarat vielä imuroida. Yksi neuvo on myös purkaa matkalaukku vaalean lattian päällä. Silloin näkee, jos tavaroista lähtee ryömimään elukoita, neuvoo Salminen.

Lue seuraavaksi