Kiinan korruptiotutkinta ulottuu yhä korkeammalle puoluekoneistoon

Arvostelijat epäilevät, ettei presidentti Xi Jinping pyri vain nujertamaan korruptiota, vaan operaatioissa on kyse myös poliittisesta valtataistelusta.

Ulkomaat
Muoviteline, johon on upotettu Xin ja Maon sekä marssivan armeijan kuvat.
Xi Zedong on Kiinan presidentin Xi Jinpingin ja puhemies Mao Zedongin kiistanalainen yhteisnimitys.Rolex de la Pena / EPA

Kiinan kommunistinen puolueen korruptiotutkimukset ovat ulottuneet puolueen Pekingin-osaston korkeimpaan johtoon. Tutkittavana on varapuheenjohtaja, joka on myös Pekingin apulaiskaupunginjohtaja ja puolueen virkamieskoulun rehtori.

Puolueen verkkosivun mukaan Lu Xiwenia epäillään "vakavista kuririkkeistä", millä puolue tapaa viitata korruptioon. Hän on korkea-arvoisin nainen, joka on joutunut epäillyksi presidentti Xi Jinpingin korruption vastaisessa hankkeessa. Kiinan korkeimmassa johdossa on ylipäätään varsin vähän naisia.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että tutkittavana on myös Shanghain apulaiskaupunginjohtaja ja vapaakauppavyöhykkeen johtaja Ai Baojun.

Kamppailu Shanghaista?

Kolme vuotta sitten alkaneen kampanjan aikana on tutkittu tuhansien viranomaisten ja upseerien toimintaa. Yli sata on saanut syyytteen tai heitä vastaan on aloitettu rikostutkinta.

Vaikka korruption vastaisille toimille on Kiinassa kiistatta tarvetta, arvostelijoiden mukaan Xin kampanjaa toteutetaan niin salamyhkäisesti, että he epäilevät sen olevan puolueen sisäistä valtasotaa.

Ain pidätyksen epäillään liittyvän Xin ja hänen poliittisen kilpailijansa, entisen presidentin Jiang Zeminin suhteisiin. Shanghai on Jiangin tukialuetta.

Hebein puoluejohto vannoi julkisesti parantavansa tapansa

Pohjois-Kiinassa Hebein maakunnassa korruptiotutkinta on aiheuttanut yllättävän reaktion. Maakunnan korkeimman johdon jäsenet ovat antaneet julkisen lupauksen, jossa se sanovat muun muassa, että eivät vastedes ota vastaan rahaa tai muita lahjuksia, suosi sukulaisia tai sekaannu oikeuden toimintaan.

Kaikkiaan lupauksessa luetellaan kymmenen asiaa, joilla maakunnan puoluekomitea sanoo siivoavansa tapansa

Kommunistipuolueen Hebein-osaston puheenjohtaja Zhou Benshun sai aiemmin tänä vuonna korruptiosyytteen ja erotettiin. Hän oli avustanut Kiinan tuolloista tiedustelupäällikköä Zhou Yongkangia. Tämän pidättäminen ja kesällä langetettu elinkautistuomio oli Kiinaa vuosikymmeniin kuohuttanein korruptioskandaali.

Lähteet: AFP, AP, Reuters