Maakuntajohtaja patistaa kuntapäättäjiä sote-sopuun: "Yhteistyön on pakko onnistua"

Vuonna 2019 voimaan astuvan hallintouudistuksen myötä nykyiset maakuntaliitot lakkaavat. Kymenlaakson maakuntajohtaja ei ole siitä näreissään, vaan pitää uudistusta hyvänä. Hän penää kuitenkin yhteistyötä erityisesti Kotkan ja Kouvolan päättäjiltä.

sote-uudistus
Kymenlaakson maakuntalo.
Petri Lassheikki / Yle

Kymenlaakson liiton maakuntajohtaja Juha Haapaniemi näkee, että erityisesti Kouvolan ja Kotkan kuntapäättäjien olisi unohdettava vanhat riidat ja löydettävä yhteinen tahto, jotta Kymenlaaksossa onnistuttaisiin sosiaali- ja terveysuudistuksen tuomassa uudistusrumbassa.

– Yhteistyön on pakko onnistua. Välillä kilpailu on tervettä, mutta näissä isoissa asioissa päättäjien pitäisi löytää yhteinen tahto ja tukea Careaa kaikissa pyrkimyksissään, sanoo Haapaniemi.

– Ei auta kuin istua yhteiseen pöytään, hän lisää.

Maakuntajohtaja on tyytyväinen siihen, että itsehallintouudistuksessa päädyttiin nykyisiä maakuntarajoja noudattavaan malliin. Päätöksenteko sosiaali ja terveydenhuollosta siirtyy vuonna 2019 valtion ohjaamille itsehallintoalueille, joita tulee Suomeen 18:sta.

– Pyrimme siihen, että Kymenlaakso pysyy myös omana sote-alueenaan, ja Kotkan keskussairaalan palvelutaso pysyy vähintään nykyisellään, linjaa Haapaniemi.

Maakuntaliitot lakkaavat hallintouudistuksessa. Maakuntajohtajan mielestä maakuntaliittojenlakisääteiset tehtävät (siirryt toiseen palveluun)ja ELY-keskusten kehittämistehtävät on hyvä siirtää tuleville itsehallintoalueille.

– On myös puhuttu, että alue- ja pelastustoimi tulisi niiden vastuulle, sanoo Juha Haapaniemi.

Maakuntaliittojen kaksi lakisääteistä päätehtävää ovat alueiden kehittäminen ja maakuntakaavoitus.