Neuvostoliiton romahdus antoi koneisiin hurahtaneen unelmille siivet

Pienenä poikana Raimo Saario alkoi kerätä, kasata ja lennättää kaikenlaisia siivellisiä vekottimia. Rakkaus kasvoi pojan myötä ja lähti lentoon Neuvostoliiton romahdettua, kun kaikesta tuli kauppatavaraa. Nyt sipoolaisella mäenkumpareella nököttää ukrainalaisen Antonov 2 -lentokoneen rinnalla elämää nähnyt Kamov 26 -helikopteri.

Kotimaa
mies ja helikopteri pihalla
Raimo Saario ja yksi venäläisistä värkeistä, Kamov 26. Outi Pukkila / Yle

Niitä on kymmeniä, ellei satoja; erilaisia ilmassa pysyviä härveleitä, jotka Raimo Saario on vuosikymmenten aikana haalinut puuhapajaansa. Tuoleina kasvihuonetta muistuttavassa verstaassa on kaksi jumbojetin ykkösluokan istuinta.

Todellinen onni tuli vastaan parikymmentä vuotta sitten Petroskoin-reissulla. Saario liikkui Venäjällä huoltamobisneksen parissa, tutustui sopiviin ihmisiin ja pääsi käsiksi Kamov 26 -helikopteriin. Siitä lähtien kopteri on seissyt Saarioiden kotipihalta aikanaan puretun talon perustuksien päällä.

Tätä konetta ei päästetä taivaalle, ellei se vahingossa sinne karkaa

Raimo Saario Kamov-kopteristaan

– Käytin lievää korruptiota ja taisin maksaa tästä muutaman tuhat dollaria. Petroskoissa venäläinen lentokonemekaanikko purki Kamovin, osat iskettiin lavetin päälle, mekaanikko pakattiin mukaan ja tuotiin Suomeen. Täällä sama mies sen sitten kasasi uudelleen, selvittää Saario.

kaksi lentokoneen tuolia
Jumbojetin ykkösluokan tuolit ovat löytäneet tiensä Saarion verstaalle.Outi Pukkila / Yle

Raimo Saario kapuaa ketterästi helikopterin ohjaamoon ja asettuu paikoilleen. Kopterin virta-avain on vuosien aikana hukkunut ja siksi lukossa kääntyy tutunnäköinen Abloy-avain. Kopteriin on tehty ohikytkentöjä ja pientä pintaremonttia.

– Tätä konetta ei päästetä taivaalle, ellei se vahingossa sinne karkaa. Toinen juttu olisi jos mentäisiin parusskin puolelle, niin mikään ei siellä estäisi näillä lentämistä, tuumaa himoharrastaja.

"Yhtään konetta en ole tuonut bisnesmielessä"

Neuvostoliitto hajosi 1990-luvun alussa, Baltian maat itsenäistyivät ja Venäjäkin syntyi valtiona uudelleen. Murrosvaiheessa kaikki oli kaupan.

– Yhtään en ole tuonut näitä koneita Venäjältä bisnesmielessä. Tämä on puhdas harrastus, joka on tullut maksamaan minulle aika tavalla, vakuuttaa Saario.

Neuvostovalmisteinen Antonov 2 -lentokone on alun perin Ukrainasta. Ennen Sipooseen siirtymistään se on ollut laskuvarjohyppääjien käytössä Venäjällä. Rungon sivuilla on yhä paikoillaan taitettavat istuimet.

lentokone pihalla
Ukrainalaisvalmisteinen Antonov 2 -lentokone ei enää lennä.Outi Pukkila / Yle

– Nämähän ovat tällaisia rättipäällysteisiä koneita, millä siis haetaan näihin sitä keveyttä. Olen kylmän rauhallisesti vetänyt alkuperäiset rätit pois ja korvannut ne alumiinilla, mutta ei tämä vielä ole valmis, ei missään nimessä, jatkaa puuhamies.

Saario on tuonut useita muitakin lentokoneita ja helikoptereita itänaapurista Suomeen. Lista on pitkä, mutta ainakin yksi löytyy Utista, toinen Ristiinasta, ja kolmas on nurmijärveläisellä hiekkakuskilla.

Erikoisia koneita, erikoisia lemmikkejä

Samaan aikaan kun Raimo Saario hankki itselleen Kamovin ja Antonovin, otettiin perheeseen myös lemmikki. Minisian piti kasvaa enintään 35-kiloiseksi, mutta toisin kävi. Elopainoa Joonas-possulle kertyi yli sata kiloa.

Tämä on puhdas harrastus, joka on tullut maksamaan minulle aika tavalla

Raimo Saario

– Joonas tykkäsi olla sylissä, mutta satakiloisen sian kanssa se oli jo aikamoista, kertoo puoliso, Anne Saario.

Joonas oppi sisäsiistiksi, eikä siivo sika suostunut menemään omaan vessaansa, jos papereita ei ollut vaihdettu. Aterialta se lähti vasta kun sen kärsä oli pyyhitty.

nainen pitelee possunkuvaa kädessään
Joonas oli Saarioitten rakas lemmikkipossu.Outi Pukkila / Yle

Saarioilla on ollut myös vuohia lemmikkinä. Varsinkin Päkä matkusti perheen matkassa siinä missä Joonas-possukin. Käytiin Ruotsit, Norjat ja kierrettiin kotimaata. Vuohi istui siivosti etupenkillä. Television katselu sujui vähemmän maltillisesti, sillä Päkä halusi katsoa suosikkiohjelmansa kaksin Raimon kanssa ja puski aina rouvan pois sohvalta.

Intohimoinen suhde koneisiin yhdisti isäntää ja lemmikkiä.