Bisnesenkeli näkee yrityksen mahdollisuudet nopeasti – huonojen ideoiden torppaamisesta tulee kiitosta

Bisnesenkeli Sami Etula on yksi niistä 15 000 henkilöstä, joka osallistuu käynnissä olevaan teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushiin. Paljon uusia yrityksiä sparraava mies toteaa, että pelkkä hyvä bisnesidea ei riitä menestykseen.

talous
Kuvassa ihmisä suuressa hallissa, vasemmalla esiintymislava, valonheittäjiä.
Jussi Hellsten / Slush15

Sami Etulan huomio kiinnittyy ensimmäisenä uuden yrityksen tahtotilaan, eli siihen, kuinka kovasti kyseistä työtä halutaan tehdä. Tahtotilan lisäksi tärkeitä ovat osaaminen ja rohkeus.

– Näiden summana syntyy menestys. Ei esimerkiksi riitä, että osaa jotain hirveän hyvin, jos ei ole rohkeutta lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Menestymiseen ei siis riitä pelkkä huikea idea. Etulan mukaan bisnesenkelisijoituksen hakemisessa tiimillä on keskeinen rooli.

Ei riitä, että osaa jotain hirveän hyvin, jos ei ole rohkeutta lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Sami Etula

– Ensin siis tiimi, sitten idean skaalautuvuus ja tämän jälkeen vasta varsinainen idea ja tekninen toteutus.

Uusia yrityksiä sparraava mies kertoo sanovansa suoraan, mikäli menestyminen näyttää heikolta. Hän ei halua saada jälkikäteen puhelua, jossa yrittäjä tivaa, miksi hän ei kertonut ajatuksistaan avoimesti.

– Suoraan sanomiseen liittyen on tullut paljon kiitospuheluista. Kiitellään siitä, että käytiin sellainen keskustelu, joka laittoi miettimään.

Menestyksen näkee parissa tunnissa

Loppuunmyyty Slush-tapahtuma täyttää Helsingin messukeskuksen vielä torstaina. Tapahtumaan odotetaan 15 000 osallistujaa lähes sadasta maasta.

Sami Etula odottaa pääsevänsä näkemään, mihin suuntaan yritykset ovat menossa maailmalla.

– Kohdehaku on samanlaista kuin muuallakin, mutta täällä pääsee katsomaan tietyllä lailla kootusti parempia päältä. Kaikki parhaat eivät silti ole täällä.

Hän analysoi vuodessa yli 300 yritystä tai yrittäjää ja on oppinut näkemään suhteellisen nopeasti uusien menestysmahdollisuudet.

– Kyllä sen näkee jo ihan parin tunnin tapaamisen perusteella.