Valtio etsii uutta tekniikkaa Talvivaaran vesiin – "Meillä on tietysti vähän kiire"

Valtion omistama erityistehtäväyhtiö Terrafame Group on varannut 2 miljoonaa euroa hankkeeseen, jossa etsitään uusia teknologisia keinoja sulfaatin poistamiseen kaivosvesistä. Yhteydenottoja on jo tullut.

Talvivaara
Kaivosalue Sotkamon Talvivaarassa.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Talvivaaran kaivostoimintaa jatkaneen Terrafamen omistajavaltaa käyttävä Terrafame Group haluaa rahoittaa uusien vesienpuhdistustekniikoiden kehittämistä.

Yhtiö etsii jo olemassa olevia teknologioita nopealla aikataululla. Hakuaika loppuu jo tammikuun 2016 lopussa ja tuotantoon otettavien ratkaisujen pitäisi olla lupia myöten valmiina 2–3 vuoden kuluessa.

– Meillä on tietysti vähän kiire. Tämä ei ole ideointihaku, tässä haetaan teknologiaa, joka on jollain tasolla kehitteillä. Tuo varmasti riittää siihen, että saamme riittävästi tarjontaa. Jos on teknologiaa, jonka toimimista ei ole testattu, niin tarjoamme siihen mahdollisuuden, kertoo hankejohtaja Jani Kiuru Terrafame Groupista.

"Ongelma on globaali"

Terrafamen kaivoksella Sotkamon Talvivaarassa on tällä hetkellä yhteensä 9,6 miljoonaa kuutiota vettä, josta puhdistettuja vesiä on 2,6 miljoonaa kuutiota. Minidemonstraatiovaiheessa vedenpuhdistusteknologiaa testataan joko kaivoksella tai ainakin kaivoksen vedellä.

– Jos laitteiston siirtäminen ei ole testivaiheessa järkevää, niin vedelläkin on mahdollista testata.

Terrafame Groupin hankkeeseen voivat osallistua esimerkiksi yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot. Mukaan pääsee sillä edellytyksellä, että uusi teknologia on Terrafame Groupin käytettävissä, mikäli sitä aletaan edelleen kehittää kaivoksen käyttöön. Rahaa on käytössä kaksi miljoonaa euroa.

Jos laitteiston siirtäminen ei ole testivaiheessa järkevää, niin vedelläkin on mahdollista testata.

Jani Kiuru

– Minidemonstraatioiden jälkeen sen pitää olla käytettävissä kaivoksella, emme kuitenkaan ota teknologioilta yrityksiltä pois. Haluamme, että se on meidän käytössä, mutta ei teknologian meidän omistuksessa tarvitse olla. Ongelma on globaali, tässä on mahdollisuus myös vientiin, sanoo Kiuru.

Terrafame Groupin toiveissa on löytää sellainen tekniikka, joka ei lisää vedenkäsittelyn tai tuotannon kustannuksia nykyisestä. Hankkeessa on mukana Teknologian tutkimuskeskus VTT, Geologian tutkimuskeskus GTK, Finnish Water Forum, Aalto-yliopisto, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja Oulun yliopisto. Asiasta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti. (siirryt toiseen palveluun)