Helsinki houkutteli kulttuurilaitokset kolmen vuoden lähiöretkelle

Helsinki marssittaa yli miljoonan euroa rahapotilla keskeiset taide- ja kulttuurilaitokset kaus keskustasta. Seuraavien kolmen vuoden aikana esimerkiksi Q-teatteri tekee töitä Kaarelassa ja Suomen Valokuvataiteen museon väkeä jalkautuu Vuosaareen. Tarkoitus ei ole vain viedä kulttuuria näytille, vaan saada myös asukkaat arjessaan osallistumaan ja tekemään.

kulttuuri
Kuvassa kahden balettitanssijan kärkivahvisteiset tossut.
Raila Paavola / Yle

Ensi vuoden rahat, noin 376 000, on jo jyvitetty. Vastaava potti on luvassa kahtena seuraavana vuonna. Kokeilu polkaistaan käyntiin Jakomäessä, Kaarelassa, Maunulassa ja Vuosaaressa. Tuloksia arvioidaan joka vuosi, ja jos homma toimii, saattaa toiminta muuttua pysyväksi.

Ensimmäisestä kierroksesta innostui 45 hakijaa, joista 12 valittiin kumppaniksi. Kolmen vuoden kaupunginosakummius odottaa muun muassa Helsingin kaupunginteatteria Jakomäessä, KOM-teatteria Vuosaaressa ja Zodiak – Uuden tanssin keskusta Kaarelassa. Luvassa on taidetyöpajoja, pop up -näyttelyitä, ja paikallisten asukkaiden kanssa toteutettavia performansseja.

Uuden toiminnan toivotaan poikivan mahdollisuuksia kulttuurin kokemiseen ja tekemiseen arjessa, tukevan yhteisöllisyyttä ja tuovan taiteelle uusia yleisöjä. Kulttuurijohtaja Stuba Nikula on innoissaan siitä, että hänen kauan hellimänsä idea on lähtenyt nyt lentoon. Mallia on otettu muun muassa Britanniasta ja Ranskasta.

– Kulttuuri on erinomainen keino nostaa esiin kaupunginosien erityislaatuisuutta. Helsingissä on viime vuosina nähty ennen näkemätön aalto asukaslähtöistä kulttuurista toimeliaisuutta. Nyt sitä kiihdytetään ammattimaisesti toimivien taidelaitosten jalkautumisella.