Pekka Ervasti: Suorat sanat Pekingistä

Varoitus: Tässä blogissa ei ole sanaakaan sotesta!

Kuva: Lassi Seppälä / Yle

Protokollan mukaan Suomen tasavallan toiseksi korkein yhteiskunnallinen toimihenkilö, eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) on tällä viikolla ollut Kiinan kommunistihallinnon vieraana.

Vierailu juhlistaa Suomen ja Kiinan kansantasavallan diplomaattisuhteiden solmimista 65 vuotta sitten.

Tapaus on maailmanpoliittisesti merkittävä. Pieni pohjoismainen demokratia ojentaa ystävän käden suurelle aasialaiselle diktatuurille – eikä siihen väliin jää kuin yksi venäläinen puskurivaltio.

Lohela teki poikkeuksen. Hän ei kiemurrellut lainkaan.

Aina kun Suomen johtohenkilöt vierailevat Kiinassa, suomalainen media haluaa tietää, onko tarkoitus ottaa esille maan surkea ihmisoikeustilanne. Kysymys on kiusallinen ja saa vastaajat kiemurtelemaan vaivautuneesti. Yleensä todetaan virallisten tapaamisten jälkeen, että aihetta sivuttiin. Miten sitä sivuttiin, jää aina hieman epäselväksi. Ehkä sitä ei sivuttukaan – se sivuutettiin.

Puhemies Lohela teki poikkeuksen. Hän ei kiemurrellut lainkaan. Hänen mukaansa ihmisoikeudet eivät kuulu vierailun ohjelmaan ollenkaan. Hän antoi Pekingissä ymmärtää, että vaikka Suomessa mielellään mestaroidaan muiden maiden ihmisoikeuksilla, tämänkertaisen reissun tarkoitus on vain ja ainoastaan syventää parlamentaarista yhteistyötä sekä parantaa suomalaisen viennin ja kaupankäynnin edellytyksiä Kiinassa.

Lohelan pidättyväisyys on uuden, korkean luottamustehtävän mukanaan tuomaa kursailua. Rivikansanedustajana ja varsinkin vasta pyrkiessään kansanedustajaksi hän ei ollut kannanotoissaan yhtä pidättyväinen. Lohela änkyröi blogeissaan ärhäkkäästi muun muassa maahanmuuttoa vastaan. Arvostelijoille hän kuittaili kirjoittavansa mistä haluaa – vaikka märästä lapasesta.

Märkä lapanen on eittämättä kiinnostava aihe. Puhemiehenä Lohelaa ovat kiinnostaneet myös naisedustajien paljaat olkapäät, mutta kyllä Kiinan ihmisoikeustilanteessakin on intresantteja elementtejä.

Isännillä on ehkä veriset kädet, mutta suomalainen cleantech auttaa.

Kansainvälisten ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Kiinassa on ihmisoikeusongelmia muun muassa kuolemanrangaistuksissa, lehdistönvapaudessa, Falun Gongin harjoittajien kohtelussa, vähemmistöjen oikeuksissa, toisinajattelijoiden kohtelussa ja Tiibetin ja uiguurien kohtelussa. Maassa teloitetaan tuhansia ihmisiä vuodessa. Tarkkaa lukua ei edes tiedetä. Se on valtiosalaisuus.

Järjestöt ovat vedonneet myös Suomeen, että sen edustajat puuttuisivat Kiinan räikeisiin ihmisoikeusloukkauksiin.

Mutta näin juhlavuonna, kun puhemiehen seurue saa nauttia kiinalaisten isäntien kaikenpuolisesta vieraanvaraisuudesta, ei ikäviä asioita haluta ottaa esille. Nyt keskitytään bisnesten edistämiseen. Isännillä on ehkä veriset kädet, mutta suomalainen cleantech auttaa.

Viikunanlehtenä Lohelalla – kuten muillakin suomalaisilla johtopoliitikoilla – on oikeudellinen yhteistyö, jota Kiinan kanssa on harrastettu jo vuosikymmeniä. Yleisesti ottaen Kiinan ihmisoikeustilanne ei ole siitä sanottavammin parantunut, mutta pientä edistystä on toki havaittavissa.

Kun kiinalainen valtuuskunta piipahti muutama vuosi sitten tutustumassa Suomen vankeinhoitoon, vaikutukset näkyivät pian myös Kiinan vankiloissa.

Toisinajattelijoiden selleihin asennettiin valvontakamerat. Toivottavasti ne tilattiin Suomesta.