1. yle.fi
  2. Uutiset

Espanjan hallitus vei Katalonian itsenäistymishankkeen oikeuden tuomittavaksi

Espanja haluaa pysäyttää Katalonian alueparlamentin maanantaina hyväksymän itsenäistymissuunnitelman alkuunsa. Hankkeen mukaan Katalonia itsenäistyisi vuonna 2017.

Ulkomaat
Liput liehuvat ja valokuva otetaan tilaisuudessa, jossa ihmiset katsovat näyttöruudulta puhetta pitävää naista.
Katalaanit seurasivat näyttötauluilta alueparlamentin maanantaista äänestystä itsenäisyyshankkeesta. Itsenäisyyen kannattajat ovat lisänneet Katalonian punakeltaiseen lippuun kapinahengestä kertovan tähden. Siinä aiotaan luopua, kun Katalonia itsenäistyy. Toni Albir / EPA

Espanjan hallitus on vienyt Katalonian alueparlamentin itsenäistymissuunnitelman perustuslakia tulkitsevaan oikeusistuimeen. Sen päätöstä odotetaan jo keskiviikon aikana.

Katalonia kaavailee irtautuvansa Espanjasta vuonna 2017. Espanja puolestaan haluaa oikeuden kietävän Kataloniaa viemästä hankettaan askeltakaan eteenpäin.

– Asian vieminen oikeuteen ei ole vain vastalause alueparlamentin päätökselle, vaan hallitus puolustaa koko valtiota, jolla on yli 500 vuotta yhteistä historiaa, sanoi pääministeri Mariano Rajoy.

Alueparlamentti hyväksyi maanantaina hankkeen, jonka mukaan uudella aluehallituksella on kuukausi aikaa aloittaa itsenäisen Katalonian perustuslain, veronkantojärjestelmän ja sosiaaliturvajärjestelmän suunnitteleminen.

Samalla päätettiin, ettei Espanjan valtiollisilla elimillä ole enää valtaa aluehallinnon päätöksiin. Se koskee myös perustuslakituomioistuimen ratkaisuja.

Itsenäistymisen kannattajilla kiistaa presidentistä

Itsenäistymisen kannattajat, Junts pel Si eli "Yhdessä kyllä-äänten puolesta" -liitto ja vasemmistolainen CUP, saivat syyskuun vaaleissa 72 edustajaa 135-paikkaiseen alueparlamenttiin.

Ne neuvottelevat parhaillaan aluehallituksen muodostamisesta. CUP kuitenkin vastustaa Katalonian pitkäaikaisen johtajan Artur Masin valintaa presidentiksi, kuten Junts pel Si on esittänyt. Hän hävisi tiistain äänestyksen. Torstaina on uusi yritys.

Omaan valtioon kannustaa kieli ja vauraus

Espanjan koilliskulmalla sijaitsevan 7,5 miljoonan asukkaan Katalonian itsenäisyyshanketta ajaa oman kielen ja kulttuuri-identiteetin lisäksi se, että alue on taloudellisesti vahva muuhun Espanjaan verrattuna. Itsenäisyysmieliset katsovat, että Katalonia on Espanjassa liiaksi maksajan asemassa.

Mielipidekyselyjen perusteella katalaanien enemmistö kannattaa kansanäänestystä itsenäistymisestä, mutta valtiollisten siteiden varsinainen katkaiseminen jakaa kansaa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi