1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitlerin kilpailu johti useiden vuorikiipeilijöiden kuolemaan – suomalaiskaksikko lähtee seuraamaan vaarallista reittiä

Juho Knuuttilan ja Kalle Vuorenmaan tavoite on kiivetä Eiger-vuoren pohjoisseinämä päivässä. Urakka ei ole helppo.

Kotimaan uutiset
Eiger-vuoren pohjoisseinämä tunnetaan haastavana, mutta vaarallisena kiipeilykohteena. Sitä esitellään mm. Xtremesport-sivustolla kattavasti.
Kuvakaappaus: Xtremesport4U.com -sivustolta. Kuvankäsittely Yle

Kuoleman seinämä. Tällä nimellä kutsutaan Alpeilla sijaitsevan Eigerin pohjoisseinämää. Ja sen aikoo torstaina valloittaa imatralainen vuorikiipeilijä Juho Knuuttila lappeenrantalaisen kaverinsa Kalle Vuorenmaan kanssa.

Kuoleman seinämäksi Eigerin pohjoisseinää kutsutaan siksi, että se on vaatinut yli 60 ihmisen hengen.

Knuuttila ja Vuorenmaa lensivät Sveitsiin keskiviikkona. Kiipeäminen Euroopan suurimmalla pohjoisseinällä alkaa varhain torstaiaamuna. Jo illalla pitäisi olla perillä.

Ei ole helppo päiväkävely tulossa.

Juho Knuuttila

Seinämän kiipeäminen natsi-Saksan voimannäyte

Kerrataan hieman Eigerin historiaa. Vuoren pohjoisseinää pidettiin 1900-luvun alussa mahdottomana kiivetä. Adolf Hitler kuitenkin lupasi palkita henkilöt, jotka onnistuvat kiipeämään ensimmäisenä Eigerin huipulle pohjoisseinämää pitkin.

Yritykset vaativat useita kuolonuhreja ennen kuin kahdesta saksalaisesta ja kahdesta itävaltalaisesta kiipeilijästä koostunut joukko onnistui vuonna 1938.

– Eihän seinä nykypäivänä ole yhtä haastava kuin 1930-luvun alun varusteilla, mutta ei se helppo todellakaan ole. Se on jyrkkä, Knuuttila kertoo.

Knuuttilalla ja Vuorenmaalla on edessään lähes kahden kilometrin korkuinen seinämä. Reitin mutkitellessa kiipeilyä tulee kuitenkin 2,5 kilometriä.

– Seinä on erittäin altis huonolle säälle sekä lumi- ja kivivyöryille. Ei ole helppo päiväkävely tulossa, Knuuttila tuumaa.

Pohjoisseinien trilogia tähtäimessä

Onnistuessaan Eigerin pohjoisseinämän kiipeämisessä Knuuttilasta tulee ensimmäinen tai toinen suomalainen, joka on kiivennyt pohjoisseinien trilogian. Siihen kuuluu Alppien kolme suurinta pohjoisseinää Matterhornilla, Grandes Jorasseksessa sekä Eigerillä.

Siellä seinällä ei todellakaan ole kivaa viettää myrskyisää yötä.

Juho Knuuttila

Ensimmäinen tai toinen siksi, että ei ole täyttä varmuutta siitä, hoitiko Rolf Kajanne kaikki kolme seinämää 1970-luvulla. Knuuttila on kiivennyt Matterhornin ja Grandes Jorasseksen pohjoisseinät vuosina 2014 ja 2015.

Eigerin pohjoisseinän kiipeämiseen on Knuuttilan mukaan kulunut useilla kolme päivää. Ennätys on alle kolme tuntia.

Knuuttilan ja Vuorenmaan nopea päivän tahti tuo kiipeilijöille turvaa.

– Perjantaille luvattu huonompaa ilmaa, jonka alta haluaa pois. Siellä seinällä ei todellakaan ole kivaa viettää myrskyisää yötä, Knuuttila sanoo.

Lue seuraavaksi