WTF-mysteerikappale iskeytyy maahan perjantaina – Mistä tiedetään mihin se osuu?

Perjantaiaamuna Maahan iskeytyy avaruusromuksi arveltu kappale, jonka alkuperää ei tarkasti tiedetä. Erään käsityksen mukaan kyseessä on ylimmän rakettivaiheen polttoainetankin osa, mutta täyttä varmuutta asiasta ei ehkä koskaan saada.

tiede
Kartta
Arvoituksellinen esine syöksyy Maahan perjantaina 13. marraskuuta Intian valtameren yläpuolella noin 65 kilometriä etelään Sri Lankan eteläkärjestä.Yle Uutisgrafiikka

Maahan iskeytyvä kappale on suuruudeltaan noin 2–3 metriä, kertoo professori Markku Poutanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta. Kappale on saanut nimen WT1190F, josta juontuu sen englanninkieliseen kirosanaan viittaava kutsumanimi WTF.

WTF putoaa Intian valtamereen Sri Lankan edustalle perjantaina noin kello 8.19 Suomen aikaa. Sekin on mahdollista, ettei mereen päädy juuri mitään.

Paikka ja aika tiedetään tarkalleen

Kummastusta on herättänyt se, että kappaleen tarkka aika ja paikka voidaan tietää näinkin tarkasti. Poutasen mukaan tällaisten asioiden laskeminen ei ole nykymaailmassa edes erityisen vaikeata.

– Jos havaintoja on riittävästi, voidaan rata laskea jopa vuosiksi eteenpäin kohtuullisen tarkasti. Ja kun kappaleeseen vaikuttavat voimat tiedetään tarkasti, on radan laskeminen helppoa.

Jos havaintoja on riittävästi, voidaan rata laskea jopa vuosiksi eteenpäin kohtuullisen tarkasti.

Markku Poutanen

WTF havaittiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sen jälkeen se on livahtanut noin kolmen viikon välein Maan ohi, mutta niin nopeasti, ettei sitä yleensä ole havaittu. WTF:n kiertorata on hyvin soikea ja kauimmillaan se käy kahden Kuun etäisyyden päässä Maasta.

WTF:n tämänkertaista ja sen viimeiseksi jäävää rataa päästiin laskemaan, kun se havattiin taas lokakuun alussa. Laskelmia auttoivat merkittävästi varhaisemmat havainnot.

Myös muiden kappaleiden radat selviävät vaivatta

Professori Poutasen mukaan laskuissa pitää osata ottaa huomioon Kuun ja Auringon vetovoimat. Samalla tavalla helppoa on laskea esimerkiksi luotainten, asteroidien ja planeettojen ratoja. Hankaluuksia voi tulla silloin, kun kyseessä on esimerkiksi komeetta, josta itsestään purkautuu kaasua, joka muuttaa rataa, Poutanen sanoo.

Se on raskasta laskentaa. Ohjelmalle annetaan mahdollisimman tarkkoja tietoja siitä, missä päin taivasta kohde on havaittu ja missä päin se on ollut.

Markku Poutanen

Käytännössä lasketa tapahtuu tietokoneilla?

– Kyllä, kyllä. Se on raskasta laskentaa. Ohjelmalle annetaan mahdollisimman tarkkoja tietoja siitä, missä päin taivasta kohde on havaittu ja missä päin se on ollut.

Ihan kynällä ja paperilla tällaisia laskelmia ei niiden monimutkaisuuden takia pysty tekemään, sanoo Poutanen. Radan yleispiirteet voivat tosin selvitä niilläkin, hän sanoo.

Laskentatavat perustuvat vanhoihin teorioihin, jotka ovat peräisin 1800-luvun lopulta. Tietokoneilla tehtiin ensimmäisiä laskelmia 1950- ja 1960-luvuilla. Tietokoneet eivät olleet kovin tehokkaita vielä kuulentojen aikaan 1960-luvun lopulla, mutta ihminen saatiin kuitenkin kuuhun ja takaisin, Poutanen sanoo.

Nykyisin tietokoneiden teho ei ole enää ongelma. Vasta suurten galaksien liikkeiden laskeminen on niille haasteellisempaa.

WTF:n tapauksessa laskelmia helpotti myös se, että se tulee niin kaukaa. Ongelmallisempia ovat Poutasen mukaan matalalla maata kiertävät kappaleet, koska ilmakehän yläosa jarruttaa niitä arvaamattomalla tavalla.

Jos ilmanvastusta, käytännössä siis ilmamolekyylejä, on hieman enemmän, jarruttaa se satelliittia enemmän.

Suomesta WTF:ää on lähes mahdotonta saada näkyviin

Professori Poutasen mukaan suomalaisten ei juuri hyödytä etsiä WTF:ää taivaalta. Se on aivan liian pieni ja himmeä kohde. Teoriassa kaikkein edistyksellisimmillä harrastajakaukoputkilla WTF voisi löytyä, hän sanoo.

Sri Lankassa ja osissa Intiaa sen sijaan voi jotain näkyäkin. WTF tulee ilmakehään päiväsaikaan, joten siellä se voi hetken aikaa näkyä kirkkaana valopallona.

Käytännössä tällainen polttoainetankin osa tuhoutuu kokonaan 70–80 kilometrin korkeudella viimeistään. Maahan saakka siitä tuskin tulee yhtään mitään, sanoo Poutanen.

Kello 19.05 WTF:n maahansyöksyn aika korjattu.