Laatua voi olla ilman sertifikaattiakin – kaikki yritykset eivät sitä edes halua

Laatusertifikaatissa varsinainen juju löytyy yrityksen kehittämisestä, ei todistuksesta. Laatusertifikaatin hankkiminen voi vaatia yrityksiltä jopa vuosien työn, ja siksi kaikki yritykset eivät sitä edes halua.

Kotimaa
Muistitaulu työpaikalla.
Yle

Laatusertifikaatti alkaa löytyä yhä useamman yrityksen valikoimasta. Vaikka erilaisia sertifikaatteja löytyy eri alojen ja tarpeiden mukaan, sertifikaatin hankkiminen yritykselle ei ole mikään itsestään selvä juttu, sanoo johtaja Susanna Vahtila Suomen Standardisointiliitosta.

– Juju ei ole sertifikaatti, vaan se, millaista yrityksen toiminta on ja miten sitä kehitetään. Sitten aletaan katsoa, täyttyvätkö sertifikaatin vaatimukset.

Vahtilan mukaan prosessissa on kaksi osaa. Yrityksen toiminnan aukikirjoittaminen voi viedä jopa useamman vuoden, varsinainen sertifikaatin ehtojen täyttymisen tarkastus on siihen nähden nopeahko toimenpide.

– Ensin on tutkittava, millaisia vaatimuksia sertifikaatti asettaa omalle yritykselle, ja mitä yrityksessä on tehtävä, jotta vaatimukset täyttyvät. Henkilökunta on myös koulutettava näiden vaateiden mukaisesti. Taustatyö voi olla hyvinkin iso urakka.

Kaikki yritykset eivät halua laatusertifikaattia itselleen hankkia sen vaatiman etukäteistyön ja kustannusten takia. Toisaalta toinen yritys saattaa sellaista esimerkiksi alihankkijaltaan vaatia.

Susanna Vahtila

Kaikki eivät sertifikaattia edes haluaisi

Työmäärä laatusertifikaatin saavuttamiseksi vaihtelee yrityksittäin. Joissain yrityksissä asiat pitää käytännössä vain kirjoittaa auki, joissain taas urakka on huomattavan suuri.

– Kaikki yritykset eivät halua laatusertifikaattia itselleen hankkia sen vaatiman etukäteistyön ja kustannusten takia. Toisaalta toinen yritys saattaa sellaista esimerkiksi alihankkijaltaan vaatia, Susanna Vahtila sanoo.

Vahtilan mukaan laatusertifikaatista voi olla yritykselle iso hyöty.

– Sertifikaatti auttaa osoittamaan yrityksen vahvuudet, jolloin ei tarvitse selittää niitä jokaiselle uudestaan ja uudestaan.