Verta, suolia ja siittiöitä – vauva- ja taaperoteatterissa tutustutaan ihmiskehoon

Sloveniassa vastikään palkittu teatteriesitys opastaa lapsia kehon saloihin toiminnan kautta.

Lapsi katsoo lelusilmän läpi.
Sloveniassa vuoden nukketeatteripalkinnolla palkittu Kehoko-teos ilahduttaa päiväkoti-ikäisiä Itä-Suomessa loppuvuoden aikana. Esityksessä lapset pääsevät tutustumaan ihmiskehoon sisältäpäin.

Päiväkodin lapset odottavat jännittyneinä mitä tuleman pitää. Päiväkotilaiset ovat saaneet asiaankuuluvan suojavarustuksen: jaloissa on tossut ja päässä suojamyssy.

Kirurgian erikoislääkäri Rupi eli nukketeatteritaiteilija Katja Kähkönen opastaa, ettei "leikkaussalissa" saa kaivaa toisen nenää. Ja jos takapäästä pääsee "paukku", niin pitää nostaa käsi ylös. Ja kohta pöriseekin. Urakalla.

Sukellus ihmiseen

Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU on suomalais-slovenialainen ryhmä, joka on niittänyt mainetta etenkin Sloveniassa. Nyt Itä-Suomessa esityksessä oleva Kehoko-teos on viimeisin Slovenian nukketeatteripalkinnon saanut.

Kehokossa 2-8 -vuotiaat tutustuvat ihmiseen sisältä päin.

– Esityksen idea ei olla pedagoginen ja sinänsä opettaa, vaan herättää kehotietoisuutta, Katja Kähkönen sanoo.

Teoksessa muun muassa sukelletaan kirjaimellisesti peräsuoleen. Lapset auttavat potilasta ummetuksen hoidossa kuljettamalla "kakkaa" suolesta pönttöön. Alkujännityksen jälkeen Siilin päiväkodin lapset uskaltavat jo naureskella teoksen äänimaisemassa kuuluville pieruille. Jossain vaiheessa joku uskaltaa nostaa käden päässeen "paukun" merkiksi.

– Käsittelemme myös tabuja. Puhutaan paksusuolesta, pierusta, kakasta, munasoluista, kohdusta ja siittiöistä.

Lastenteatterissa myös aikuistaso

Kun teosta on esitetty Sloveniassa, on vanhempien ja lasten välillä syntynyt toivottua keskustelua.

– Vanhemmat alkavat usein kertoa tarinaa tähän liittyen. "Kun sitä olit minun kohdussani, niin...", se on mitä haetaankin.

– Lasten kanssa päästään kokemaan yhdessä, mutta meidän esityksissä on verbaalinen taso myös aikuisille, Katja Kähkönen muistuttaa.

Kehoko pysähtyy loppuvuoden aikana kuudella eri paikkakunnalla lastenkulttuurikeskus Verson tuottamana. Kiertueen tuottaja Nazia Asif pitää esityksen teemasta.

– Kehotietoisuus, kehoitsetunto, tunteet... näiden käsittely pitää aloittaa ihan pienestä pitäen. Pääsemme sitten luonnollisesti kasvamaan, kun meillä ei ole outoja asioita kehossa, joista ei saa puhua, Nazia Asif toteaa.