Vuokrakiista ajoi sata turvapaikanhakijaa ulos – "Mitään sopimusta ei ollut"

Maahanmuuttovirasto päätti lopettaa vastaanottokeskuksen toiminnan Kotkassa sijaitsevassa hotellikiinteistössä keskiviikkona. Turvapaikanhakijat siirtyvät torstaina Kotkasta Imatralle. Maahanmuuttoviraston ja kiinteistöä sille vuokranneen yhtiön näkemykset toiminnan päättymisestä eriävät toisistaan.

turvapaikanhakijat
Vanha motelli.
Petri Lassheikki / Yle

Maahanmuuttoviraston ja UP Suomi Oy:n sopimuserimielisyydet Kotkan Leikarin vastaanottokeskuksesta päättyivät keskiviikkona siihen, että Maahanmuuttovirasto päätti omalta osaltaan neuvottelut.

Leikarin vajaat sata turvapaikanhakijaasiirretään torstainaImatran vastaanottokeskukseen hotelli Vuoksenhoviin, joka joudutaan nyt avaamaan viikkoja suunniteltua aikaisemmin.

Maahanmuuttoviraston ja UP Suomi Oy:n välillä valllitsee erimielisyys vuokrasopimuksen olemassaolosta.

– Mitään sopimusta Leikarista ei ole tähän asti ollut, sanoo Maahanmuuttoviraston hallintojohtaja Jouko Salonen.

UP Suomen toimitusjohtaja Mikko Uutela on toista mieltä.

– Meillä on voimassa oleva sopimus Maahanmuuttoviraston kanssa ja neuvotteluja on käyty jo aikaisemmin. Meillä on sekä kirjallinen että suullisesti meidän asianajajalle vahvistettu vuokrasopimus niin palvelun tuotannosta kuin kiinteistön vuokraamisesta, kommentoi Uutela.

UP Suomi Oy ei omista Hotelli Leikarin kiinteistöä, vaan vuokraa sitä hotellin omistavalta taholta.

Paikat Imatralta järjestettiin pikavauhtia

Maahanmuuttoviraston mukaan vastaanottokeskustoiminta Leikarissa päättyy. Vielä keskiviikkona päivällä ei kuitenkaan vallinnut yksimielistä tietoa SPR:n ja Maahanmuuttoviraston välillä siitä, joutuvatko turvapaikanhakijat siirtymään pois Leikarista.

Silti SPR valmisteli keskiviikkona pikavauhtia turvapaikanhakijoiden siirtämistä toiseen vastaanottokeskukseen. Paikat löytyivätImatralta perusteilla olevastavastaanottokeskuksesta. Hotelli Vuoksenhoviin perustettava vastaanottokeskus oli määrä avata rauhassa vasta viikkojen kuluttua.

Leikarin vajaat sata turvapaikanhakijaa siirtyvät Imatralle torstaina. Muutoin Vuoksenhovin vastaanottokeskuksen toiminta pyritään käynnistämään suunnitellussa aikataulussa.

Leikarin vastaanottokeskuksesta kerrotaan, että turvapaikanhakijat ovat suhtautuneet hyvin muuttoon Imatralle.

Myös Myllyhovi kariutui

Hotelli Leikarin tapaus ei ole ensimmäinen, jossa UP Suomi Oy:n toiminta turvapaikanhakijoiden majoittamiseen liittyen on päättynyt. Viime perjantainayhtiöntoiminta lakkasi Haminassa, jossa se oli sopinut turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikön perustamisesta Maahanmuuttoviraston kanssa Myllyhovin entiseen vanhainkotikiinteistöön.

Myllyhovin entinen vanhainkoti.
Haminan Myllyhoviin perustettiin tänä syksynä kiireellä turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö.Petri Lassheikki / Yle

UP Suomi Oyehti sopiavanhainkotikiinteistön ostamisesta Haminan kaupungilta. Kaupunki kuitenkin purki kaupan, koska yhtiö ei saanut maksettua sovittua hintaa määräaikaan mennessä. Kauppahinta oli noin 900 000 euroa.

Toimitusjohtaja sysää syytä kaupan raukeamisesta Maahanmuuttoviraston kontolle.

– Kauppa raukesi, koska emme päässeet toteuttamaan kauppaa määräaikaan mennessä, vaikka rahoitus oli järjestetty. Jäimme odottamaan Maahanmuuttovirastolta jo useaan kertaan pyydettyä dokumenttia, joka olisi pitänyt toimittaa rahoituslaitokseen, sanoo Mikko Uutela.

Myllyhovin hätämajoitusyksikön vuokraamisesta Maahanmuuttovirastolle vastaa nyt Haminan kaupunki. Toiminnan pyörittämisestä vastaa puolestaan SPR:n Kaakkois-Suomen piiri.

Toimitusjohtaja kertoo, että UP Suomi Oy:n liiketoiminta muodostuu nyt Leikarissa päättyneen vastaanottokeskustoiminnan lisäksi henkilöstövuokrauksesta ja majoitustoiminnasta.