Puolentoista kilometrin ihmisketju havahdutti Seinäjoen keskustassa

Seinäjoella on tempaistu keskiviikkona kiusaamisen ja syrjäytymisen estämiseksi. Päivän havahduttavin hetki koettiin, kun 1200 yläkouluikäistä otti toinen toistaan kädestä kiinni ja muodosti puolentoista kilometrin ihmisketjun lyseon ja yhteiskoulun välille.

ilmiöt
Kukaan ei ole nolla! -tempaus koulukiusaamista vastaan Seinäjoella 11.11.2015.
Seinäjoen keskustan kaksi yläkoulua tempaisi koulukiusaamista vastustavana teemapäivänä (11.11.2015) "Kukaan ei ole N-O-L-L-A!" muodostamalla lähes 1200 koululaisen ihmisketjun.

Seinäjoella nähtiin tänään keskiviikkona lähes puolentoista kilometrin pituinen ihmisketju, jonka muodostivat molempien yläkoulujen, Seinäjoen lyseon ja Seinäjoen yhteiskoulun, oppilaat. Noin 1200 oppilasta seisoi kadun varrella käsi kädessä ja kuljetti kiusaamista vastustavat viestikapulat koululta toiselle.

Ihmisketjussa koulujen taitekohdasta saivat kunniapaikan molempien oppilaitosten oppilaskuntien hallitusten puheenjohtajat. Ennen h-hetkeä ilmassa väreili jopa jännitystä.

– Kyllähän tämä tapahtuma näyttää saavan paljon huomiota ja oppilaat, jotka ovat tässä mukana, eivät tule tätä unohtamaan, oppilaskunnan puheenjohtaja Aki Parviainen lyseosta toteaa.

– Olen tosi ylpeä heistä, jotka keksivät tämän ihmisketjun. Hienoa, kun tehdään jotain ja varsinkin kun molemmat koulut ovat yhdessä, jatkaa yhteiskoulun oppilaskunnan puheenjohtaja Hila Blank.

Puuttuminen tehty helpoksi

Oppilaskuntien puheenjohtajat ovat iloisia siitä, että molempien kouluissa kiusaamiseen puututaan nopeasti.

– Se on aina esillä. Se on rehtorille iso asia, Aki Parviainen tietää.

Miten oppilaat uskaltavat puuttua kiusaamiseen?

– Opettajat ovat mukavia, joten heille kertominen on helppoa, Aki miettii.

– Jos näen kiusaamista, menen siihen väliin ja lopetan sen. Tiedotan asiasta eteenpäin, jos tarvitsee, Hila Blank toteaa päättäväisesti.

Mistä saat rohkeuden puuttua tilanteeseen?

– Kun näen toisen kasvot, jotka ovat peloissaan tai joku on syrjäytyneen näköinen, mun on pakko mennä katsomaan onko hänellä kaikki hyvin. En tiedä, mistä se rohkeus tulee, Hila Blank jatkaa.

Oppilaiden muodostama ihmisketju Seinäjoella.
Seinäjoen yläasteiden oppilaskuntien puheenjohtajat Aki Parviainen ja Hila Blank tuulettivat kiusaamista vastaan koulujen ihmisketjussa Seinäjoella.Päivi Rautanen/Yle

Some on kiusaamisen paikka

Aki Parviainen kertoo, että yläastelaisten kiusaaminen tapahtuu enemmän internetissä kuin koulun tiloissa.

– Se on haukkumista vaikka ulkomuodosta. Toiset loukkantuvat helposti, toiset taas ajattelevat, että ”ihan sama”, eivätkä välitä, Hila Blank selvittää.

Aki ja Hila myöntävät, että nettikiusaamiseen on vaikeampi puuttua kuin koulun pihamaalla tapahtuvaan kiusaamiseen tai syrjintään.

– Opettajat voisivat ohjeistaa oppilaita enemmän netissä käyttäytymisestä, Aki toivoo.

Hila ja Aki kannustavat lapsia ja nuoria kertomaan, jos he kokevat tulleensa kiustatuksi.

– Puhu jollekin, pura asiaa eteenpäin ja vie se sitten aikuiselle tietoon, Aki sanoo.

– Älä jää miettimään yksin, Hila korostaa.