Aseistakieltäytyjä istui lähes puoli vuotta vankilassa – syyttömänä

Nuori mies istui syyttömänä vankeudessa 172 päivää kieltäydyttyään asepalveluksesta. Mies kieltäytyi palveluksestaan Parolan panssariprikaatissa vuonna 2009. Mies perusteli kieltäytymistään kuulumisella Jehovan todistajiin. Uusi kutsu armeijaan toi kuitenkin tuomion, joka on nyt kumottu.

Kotimaa
Lakikirjoja.
Yle

Syyttäjän ensimmäinen syyte asevelvollisuudesta kieltäytymisestä ei menestynyt Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa ja mies vapautettiin syytteestä. Tämä ei kuitenkaan lopettanut oikeudenkäyntejä.

Mies kutsuttiin uudestaan palvelukseen vuonna 2011, jolloin mies kieltäytyi jälleen. Kanta-Hämeen käräjäoikeus hylkäsi seuranneen syytteen tälläkin kertaa. Syyttäjä valitti hovioikeuteen ja Helsingin hovioikeus passitti miehen vankilaan vajaaksi puoleksi vuodeksi.

Korkein oikeus totesi syyttömäksi

Korkein oikeus kumosi tuomion. Korkein oikeus katsoo tuoreessa päätöksessään, että hovioikeuden tuomioon johtaneessa syytteessä oli kyse samasta asiasta kuin kumotussa syytteessä ensimmäisellä kerralla.

Tuomioon vaikutti niin sanottu ne bis in idem – sääntö, jonka mukaan ketään ei saa tuomita eikä edes tutkia tai syyttää samasta asiasta kahteen kertaan.

Tämän perusteella korkein oikeus katsoi, että käräjäoikeuden ensimmäinen lainvoimainen tuomio esti toisesta kieltäytymisestä tehdyn syytteen tutkimisen. Korkein oikeus siis kumosi hovioikeuden tuomion ja mies vapautettiin tuomitusta rangaistuksesta.

Miehelle vapautus on laiha lohtu, sillä hän ehti jo tuomionsa lusia. Korvauksia hän voi vaatia ja vaatiikin, toinen asia on, paljonko raha korvaa vapauden menetystä.