Ruotsin hovin tiloihin saatetaan majoittaa turvapaikanhakijoita

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitkä rakennukset voidaan ottaa majoituskäyttöön. Tukholman Kuninkaanlinna ei kuitenkaan ole niiden joukossa.

kuninkaalliset
Kuninkaallinen linna valmistautuu hääpäivään.
Kuninkaallinen linna valmistautuu hääpäivään.Jyrki Hara / Yle

Ruotsiin saapuneita turvapaikanhakijoita saatetaan majoittaa Ruotsin hovin rakennuksiin. Kuningas Kaarle XVI Kustaa suhtautuu suopeasti siihen, että valtion omistuksessa olevia kuninkaallisia rakennuksia käytettäisiin majoitustiloina, kertoo Dagens Nyheter -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Mahdollisia turvapaikanhakijoiden kuninkaallisia majoitustiloja ei ole vielä listattu, mutta se tiedetään, ettei Tukholman keskustassa oleva Kuninkaanlinna ole näiden rakennusten joukossa. Kuninkaanlinna on yksi Ruotsin merkittävimmistä turistikohteista ja lukuisten ihmisten työpaikka. Näin ollen se ei hovin mukaan sovellu vastaanottokeskukseksi.

Ruotsissa on huutava pula turvapaikanhakijoiden majoitustiloista ja osa maahan saapuvista on jouduttu asuttamaan telttoihin.

– Kuningasperhe seuraa pakolaistilannetta tarkasti. Perhe pyrkii eri tavoin tukemaan pakolaisia avustavia järjestöjä, hovin tiedotuspäällikkö Margareta Thorgren kertoo Aftonbladet-lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Kuninkaalliset ovat antaneet tukea hyväntekeväisyyssäätiöidensä kautta. Dagens Nyheterin mukaan säätiöissä on varoja yli kahden miljardin kruunun eli noin 215 miljoonan euron arvosta.