Truballe taidetoimikunnan palkinto – yhdistys tuo lavalle laajan musiikkikirjon

Kokkolassa kansanmusiikkia edistämään perustettu Truba-yhdistys on saanut Pohjanmaan taidetoimikunnan vuoden 2015 taidepalkinnon. Se on suuruudeltaan 5 000 euroa.

kulttuuri
Jouhikkoryhmä esiintyy Kulmalla-klubilla.
Truba.ry

Vuonna 1997 perustetun Truban kantava ajatus on kansanmusiikin esillä pitäminen ja musiikin edistäminen. Yhdistyksen sihteeri Juha Kuurajärvi sanoo, että yhdistys nojaa paikalliseen perinteeseen.

– Truballa on vahvat juuret paitsi kaustislaisessa kansanmusiikissa, myös kokkolalaisessa soittoperinteessä.

Yhdistyksen jäsenistö koostuu ammattikorkeakoulun ja konservatorion kansanmusiikin opiskelijoista. Onpa mukana myös muutama työelämässä oleva kansanmuusikkokin.

Vilkasta toimintaa

Taidepalkinnon myöntämisperusteiden mukaan “yhdistys on uudistanut toimintaansa tasaisin väliajoin ja onnistunut säilyttämään innostuneen otteen musiikkituotannoissaan.”

Erityisesti kiitellään yhdistyksen työtä eri musiikinlajeja yhdistävän toiminnan kehittämisessä ja käynnistämisessä. Juha Kuurajärvi kuittaa kehut, toiminta on ollut vireää.

– Meillä oli viime vuonna runsaat 50 tapahtumaa koko vuodelle, ja tänä vuonna niiden lukumäärä kipuaa yli kuudenkymmenen.

Toiminnan näkyvin ja kuuluvin osuus on klubien pyörittäminen. Kulmalla-klubi-iltoja on ollut 30, Rautavaara-klubi kerran kaksi kuukaudessa. Tänä syksynä ohjelmassa on ollut Ostrobothnia Folk -konserttisarja, jossa esiintyjäkaarti on ollut kansanmusiikin huipulta.

– Kulmalla-klubeissa esiintyvät Centria ammattikorkeakoulun ja Keski-Pohjanmaan konservatorion opiskelijat sekä heidän tuttavansa. Plus sitten tuomme sinne myöskin jotakin omaa, sanoo Kuurajärvi.

Kulmalla-klubien musiikki koostuu kansanmusiikista, klassisesta, pop-jazzista, hevirockista ja esittävästä taiteesta. Rautavaara-klubeissa soittavat bändit. Yhdistyksen toimintaan liittyy myös musiikin workshop-toiminta yhteistyössä bändien ja oppilaitosten kanssa.

Juha Kuurajärven mukaan klubeilla on muutakin yleisöä kuin yhdistyksen jäsenet.

– Aiemmin yleisömäärä pyöri noin 30 tuntumassa, nyt molemmat klubit vetävät noin 70 hengen yleisön illassa.

Millainen on yhdistyksen taloudellinen tilanne?

– Se on sellainen, että on erittäin hyvä, että saimme tuon 5 000 euroa, sanoo myös rahastonhoitajana toimiva Juha Kuurajärvi.