Asiantuntijat koolle etsimään ratkaisua merimetso-ongelmaan

74 luodolle asettuneet merimetsot valtaavat alaa muilta lajeilta. Ympäristöministeriö on asettanut työryhmän miettimään keinoja, joilla rauhoitettujen merimetsojen aiheuttamia vahinkoja voidaan vähentää.

Kuva: Raine Martikainen / Yle

Ympäristöministeriö on päättänyt tarttua niin sanottuun merimetso-ongelmaan. Ministeriö kerää työryhmäksi viranomaisia, tutkijoita, järjestöjä ja Merikarvian kunnan miettimään ratkaisuja siihen, miten haittoja pitäisi ja voidaan suitsia.

Merimetsot ovat kiistelty keskustelunaihe. Esimerkiksi Birdlife Suomen mukaan merimetso ei ole uhka kalastajien elinkeinolle eikä luonnolle.

Innokkaita lisääntymään

Merimetsot ovat tuottaneet vauhdilla uusia jälkeläisiä: ympäristöministeriön mukaan pesien määrä on kasvanut viime vuodesta noin 3 800 pesällä. Kaikkiaan Suomessa pesi tänä vuonna arviolta 24 000 merimetsoparia, ja ne ovat ovat levittäytyneet 74 luodolle.

Yle Radio Suomen Luontoillan asiantuntija, Luonnonvarakeskuksen tutkija Ari Saura kertoo, että kanta kasvaa hyvien elinolosuhteiden takia. Särkiä ja pikkuahvenia on tarjolla yllin kyllin merimetsoille nautittavaksi.

– Lähinnä maa- ja metsätalouden hajakuormituksesta tullet ravinteet ovat aiheuttaneet sen, että kalakannat ovat lisääntyneet.

Saura antaisi luonnon hoitaa merimetsokantaa. Samaa mieltä on Luonnontieteellisen keskusmuseon museomestari, biologi Jaakko Kullberg.

– Merikotka rajoittaa erittäin voimakkaasti merimetson kolonioiden kasvua ja esiintymistä. Se onkin ihan hyvä keino, että pedot pistävät koloniat hieman liikkeeseen.

Niin ikään Luontoillan asiantuntijakaartiin kuuluva Kullberg virnuilee, että merimetsojen muutto toiseen saareen tuo joidenkin mielestä mukanaan "hirvittävä ongelman". Linnut ulostavat paljon.

– Sitten on ruman näköistä saaristossa. Se on ehkä konkreettisin argumentti, mikä kertoo tämän keskustelun tasosta, että jonkun mielestä on rumaan, kun saari on kalkin peitossa, Kullberg lisää.

Merimetso-työryhmän puheenjohtajaksi on valittu kansanedustaja Anna-Maja Henriksson (r.). Työaikaa ryhmällä on ensi maaliskuulle asti.