Kirkossa juodaan verotonta viiniä – vapaa-ajattelijat vaativat muutosta

Ehtoollisviini on verovapaata. Vapaa-ajattelijat sanovat saaneensa valtiovarainministeriöltä vastauksen, että verovapaus otetaan tarkasteluun.

Kotimaa
Oulunkylän seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen jakaa ehtoollista Helsingin Vanhassa kirkossa.
Oulunkylän seurakunnan pastori Marjaana Toiviainen jakoi ehtoollista Helsingin Vanhassa kirkossa 10. maaliskuuta.Yle

Vapaa-ajattelijat vaativat ehtoollisviinin verovapauden poistamista. Liiton mukaan valtiovarainministeriö on todennut vapaa-ajattelijoiden kysymykseen antamassaan vastauksessa, että verovapaus on perusteeton.

Vapaa-ajattelijoiden liiton puheenjohtaja Petri Karisma muistelee, että verovapaus muodostui vuonna 1994, kun eduskunta teki päätöksen siitä hallituksen esityksen vastaisesti. Karisman mielestä verovapauden poisto olisi syytä tehdä lainsäädännön yksinkertaistamiseksi.

– Erityistä syytä verovapaudelle ei ole. Uskonnonvapaus tarkoittaa vapautta rakentaa kirkko tai moskeija samoin kuin mikä tahansa rakennus, mutta uskonnonvapaus ei tarkoita, että valtion tulisi lahjoittaa rakennukseen tiilet tai vapauttaa ne arvonlisäverosta, Karisma sanoo.

Ministeriö: Pohdintaan

Valtiovarainministeriön vero-osasto on ottanut asiaan kantaa vapaa-ajattelijoiden kysyttyä siitä.

– Otamme asian työlistalle seuraavaan sopivaan lakipakettiin liitettäväksi, joskin luonnollisesti asian eteneminen edellyttää myös poliittista tahtotilaa, hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriön vero-osastolta sanoo.

Evankelisluterilaisen kirkon tilaisuuksissa jaettiin vapaa-ajattelijoiden tietojen mukaan viime vuonna noin 2,3 miljoonaa ehtoollista. Alkoholiveron osuus ehtoollisviinistä olisi arviolta alle 100 000 euroa vuodessa.

Vapaa-ajattelijoiden liiton arvion mukaan evankelisluterilainen kirkko on hyötynyt verovapaudesta noin kahden miljoonan euron verran. Laki koskee myös muita kirkkoja.