1. yle.fi
  2. Uutiset

Vuosaaren vastaanottokeskus sai alueen asukkaat takajaloilleen

Pääkaupunkiseudun viimeisin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus on avattu tällä viikolla pikavauhdilla Helsingin Vuosaareen. Pitkäaikaisessa maahanmuuttajalähiössä keskukseen otettiin voimakkaan torjuva asenne.

Kotimaan uutiset
Vastaanottokeskuksen johtaja Markku Riistama keskuksen ovella
Keskuksen johtaja Markku Riistama Vuosaaren vastaanottokeskuksen ovellaAntti Kolppo / Yle

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen yllättävä tulo Vuosaareen on saanut naapuruston asukkaat kuohahtamaan.

Lähes vailla käyttöä olleeseen hotelli Vuorantaan perustetussa keskuksessa ennen avaamista järjestetty tiedotustilaisuuskin keräsi poikkeukselliset kaksi ja puolisataa osallistujaa. Kiivas keskustelu yllätti keskuksen johdon.

– En todella tiedä mistä se johtuu. Vuosaaressahan on ollut jo pitkän aikaa monta kansallisuutta ja molemminpuoleinen yhteisymmärrys olisi mielestäni pitänyt syntyä täällä, sanoo keskuksen vt. johtaja Markku Riistama Suomen Punaisesta Rististä.

Vuosaareen sijoitettiin lapsiperheitä

Vuosaaren vastaanottokeskukseen on majoitettu perheitä lähinnä Irakista ja Afganistanista. Tulijoita on nyt viisikymmentä ja keskukseen mahtuu enimmillään noin 200 turvapaikanhakijaa. Kaikilla paikkakunnilla vastaanotto ei ole ollut yhtä riitaista kuin Vuosaaressa, sanoo Riistama.

– Se on tapauskohtaista. On sellaisia vastaanottokeskuspaikkakuntia, missä on ollut erittäin positiivinen ja lämminhenkinen vastaanotto alusta lähtien. Se on hyvin erilaista riippuen paikkakunnasta.

Vuosaaressa naapureita ärsytti alussa se, että heille ei vielä maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa osattu kertoa keitä keskukseen majoitetaan. Riistama toetaa, että keskuksen henkilökuntakin sai vasta maanantain ja tiistain välisenä yönä tiedon tulijoista.

– Siitä ei pystytty tiedottamaan etukäteen, koska siitä ei kukaan tiennyt. Tilanne Suomessa on vaan johtanut siihen, että kaikki mahdolliset paikat, mihin voidaan majoittaa turvapaikanhakijoita pyritään kartoittamaan ja parhaimmat valitaan sitten käyttöön, sanoo Riistama.

Keskusta on sosiaalisessa mediassa myös puolustettu

Sosiaalisessa mediassa keskustelu Vuosaaren vastaanottokeskuksesta on ollut kärjekästä. Keskuksen vastustus on saanut koviakin sävyjä, mutta myös keskuksen puolesta on puhuttu. Myönteisempää linjaa ajanut keskustelija pitää suurimpana syynä kritiikkiin tietämättömyyttä.

– Veikkaisin, että kyse on puhtaasti ennakkoluuloista, että siiinä on pelkoa, tietämättömyyttä ja sitten on tämä oman kotimaan kasvava pahoinvointi, leikkaukset ja kaikki mahdollinen mikä vaan voi nostattaa tunteita, sanoo keskusteluun osallistunut Irina Söderholm.

– Tunteista on siis kysymys?

– Todennäköisesti ja sitten siitä pelosta, että kun tänne tulee turvapaikanhakijoita niin se olisi jotenkin itseltä pois.

Söderholm kannustaa hankkimaan tietoa ennakkoluulojen sijaan.

– Haluaisin, että ihmiset suhtautuisivat avoimin mielin. Pelkoja saa olla ja tietämättömyyttä saa olla ja muuta, mutta pitäisi pyrkiä suvaitsevaisuuteen. Että avoimin mielin, hetki kerrallaan ja tilanne kerrallaan, vaikka tutustumisen ja oppimisen kautta.

Lue seuraavaksi