Puolustusvoimat hakee nuorilta välineitä varusmiesten kunnon ja motivaation nostamiseen

Varusmiehen sykettä ja askeleita tallentavat sensorit, paikantaminen älypuhelinten avulla harjoituksissa ja varusmiesten osaamista kartoittava digitaalinen sovellus. Muun muassa näiden palvelujen kehittäjiksi Puolustusvoimat saattaa värvätä nuoria osaajia.

Kotimaa
puolustusvoimat slush
Jaani Lampinen

Helsingin Slush-tapahtuman lavalle kiipeää torstaina kaksi opiskelijaryhmää, joilla on mahdollisuus päästä kehittämään osia Puolustusvoimien uuteen digitaaliseen ympäristöön. Puolustusvoimat on lähtenyt hakemaan osaajia Accenturen järjestämän innovaatiokilpailun avulla.

Toinen Aalto-yliopiston ryhmistä on kehitellyt pilvipalvelua, jossa varusmiesten kuntoa seurataan palvelusaikana ja mahdollisesti sen jälkeenkin. Tiedostoon tallentuisi muun muassa sydämen toiminnasta, liikunnasta ja veriarvoista kerättyä tietoa.

– Se menee niinkin pitkälle kuin lihasten käyttöön ja glukoosiarvoihin. Sitä mukaan kun ohjelmistot kehittyvät, tulee erilaista dataa, sanoo ryhmään kuuluva Aalto-yliopiston opiskelija Jesse Palo.

Tallennetun tiedon avulla Puolustusvoimat voisi seurata sekä varusmiesten että reserviläisten fyysistä kuntoa ja sen kehittymistä. Tieto on tärkeä puolustusvoimille, joka on ollut huolissaan nuorten heikosta jaksamisesta.

– Seuraaminen voitaisiin aloittaa varusmiesaikana. Sitten voisimme antaa tukea, jolloin reservi olisi paremmassa kunnossa, sanoo majuri Marko Heiskanen Pääesikunnasta.

Ryhmässä uskotaan, että varusmiesaikana tallentuneet tiedot voisivat seurata nuorta miestä tai naista myöhemminkin elämässä.

– Esimerkiksi vakuutusyhtiö voisi antaa alennuksia hyväkuntoisille ihmisille, sanoo opiskelija Jesse Palo.

Motivaatio voi lässähtää jo kutsunnoissa

Toisessa torstaina lavalle nousevassa ryhmässä on hahmoteltu digitaalista tiedostoa kutsuntoihin tuleville nuorille. Nämä voisivat kirjata jo valmiiksi mm. onko heillä ajokortti, jotain erityistaitoja tai mikä heidän koulutuksensa on. Tiedot voisivat myös vaikuttaa palveluspaikkaan ja sitä kautta lisätä motivaatiota.

Opiskelijaryhmään kuuluu kolme miestä ja yksi nainen. Idea palvelusta syntyi kokemuksesta.

– Minulla on tiimissä kolme ihanaa miestä, jotka ovat turhautuneena käyneet kutsunnoissa. Siellä piti istua 4–6 tuntia, sitten haastattelu kesti kaksi minuuttia, sanoo Aalto-yliopiston opiskelija Sanni Siipilehto.

Puolustusvoimat on muutenkin alkanut havitella nuoria it-alan osaajia. Kesällä värvättiin ensimmäiset varusmiehet Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskukseen turvaamaan tietoverkkoja.

Jatkossa on täysin mahdollista, että nuorten osaamista hyödynnetään myös asekoulutuksessa.

– En näe mitään estettä, etteikö se voisi liittyä meidän ydintoimintaan ja osittain pitäisikin liittyä siihen, sanoo everstiluutnantti Timo Salonen Puolustusvoimien Johtamisjärjestelmäkeskuksesta.

Salonen viittaa muun muassa simulaattoreihin ja sensoritekniikkaan.