Energiapihissä talossa pitää ottaa huomioon ilmansuunta, ikkunat ja ulkomuoto

Räskin asuinalue Kotkassa toi kaupungille Vuoden uusiutuva energiateko -palkinnon vuonna 2013. Nyt alueelle nousee eri opinahjojen taidonnäytteenä energiapihi talo, mutta tonttikauppa on käynyt hitaasti.

Kotimaa
Talon perustuksia rakennetaan Kotkassa Räskin asuinalueella
Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan uudelle Räskin asuinalueelle nousee parhaillaan matalaenergiatalo oppilastyönä. Talon piirrustukset on tehnyt Aalto-yliopiston oppilas, Kymenlaakson ammattikorkeakoulun oppilaat hoitivat rakennesuunnitelmat ja itse rakentamisesta vastaa Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto.

Muun muassa tekniikan ja tavallista korkeampien rakennuskustannusten vuoksi matalaenergiatalon rakentaminen on jonkin verran tavallista kalliimpaa. Rakennusalan opettajan mukaan talo kuitenkin maksaa itsensä tulevaisuudessa takaisin, koska se kuluttaa tavallista vähemmän sähköä.

– Tähän kyseiseen taloon tulee aurinkopaneelit, jotka tuottavat käyttösähköä. Sen lisäksi tulee aurinkokeräimiä, jotka lämmittävät käyttövettä, sanoo rakennusalan opettaja Arto Lähde Etelä-Kymenlaakson ammattiopistosta.

Räskin asuinalueen asemakaavassa on otettu huomioon muun muassa tonttien sijainti suhteessa aurinkoon, jotta aurinkoenergiaa voitaisiin hyödyntää sähköksi ja lämmitykseen.

– Matalaenergiatalon rakentamisessa on otettava huomioon suunnitteluvaiheessa ilmansuunnat, talon sijoittaminen tontille, talon ulkomuoto ja ikkunapintojen laajuus, kertoo Arto Lähde.

Tonttikauppa takkuillut

Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto rakentaa Räskin alueelle vielä kaksi uutta matalaenergiataloa. Kotkan kaupungista kerrotaan, että Räskin alueen tonttimenekki on kuitenkin takunnut.

Nyt vapaana on 21 tonttia. Yhteensä 11 on varattu tai vuokrattu.

– Myynti on hiljaisinta, mitä minun työurani varrella on ollut. Olen ollut täällä 24 vuotta, sanoo maankäyttöinsinööri Tom Masalin Kotkan kaupungista.

Räskin alueen tonttitarjontaa supistettiin aiemmin vähäisen kysynnän vuoksi alkuperäisestä 48 omakotitalotontista.

12.11.2015 klo. 11.02 Tarkennettu sitaattia.