Sisäministeriö rajatarkastuksista: Iso uutinen Suomelle

Ruotsin ratkaisu ehkä hillitsee turvapaikanhakijoiden määrää myös Suomessa, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sanoo. Ruotsi aloittaa huomenna torstaina väliaikaiset rajatarkastukset.

Kotimaa
Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg A-studion vieraana 11. marraskuuta.
Kansliapäällikkö Päivi Nerg Kirsi Heikelin haastattelussa keskiviikkona 11. marraskuuta.

Ylen A-studiossa keskiviikkona vieraillut sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg kommentoi tuoreeltaan uutista rajatarkastuksista länsinaapurissa. Ruotsin hallitus kertoi keskiviikkoiltana pitämässään tiedotustilaisuudessa, että maa aloittaa väliaikaiset rajatarkastukset.

– Jokaisen turvapaikanhakijan tulee ilmoittautua siellä turvapaikanhakijaksi ja rekisteröityä Ruotsissa. He eivät enää voi tulla Ruotsin läpi Suomeen ja rekisteröityä uudelleen. Jos he tulevat Suomeen, niin he ovat niin sanottuja Dublin-tapauksia. Me voimme palauttaa heidät takaisin siihen EU-maahan, josta ovat tulleet, Nerg sanoi.

Nergin mukaan Ruotsin päätös mahdollisesti tarkoittaa sitä, että Ruotsin kautta ei enää tulisi turvapaikanhakijoita Suomeen.

Myös Suomi on tiukentamassa suhtautumistaan turvapaikanhakijoihin. Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tänään keskiviikkona, että tavoitteena on karsia houkutuksia, jotka vetävät Euroopassa liikkuvia siirtolaisia Suomeen. Orpo twiittasikin keskiviikkoiltana, että Ruotsin rajatarkastukset ovat odotettu ja Suomen kannalta hyvä uutinen.

– Kontrolli muuttoliikkeestä pohjolassa paranee, Orpo kommentoi Twitterissä.

Suomessa myös varaudutaan turvapaikanhakijoiden majoittamiseen kontteihin ja telttoihin, sisäministeriö tiedotti eilen.