Löfven Yle Uutisille: Rajoilla pitää olla järjestys

Ruotsi aloittaa rajatarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi torstaina puoliltapäivin.

turvapaikanhakijat
Ruotsin pääministerin mielestä maa kantaa kohtuuttoman suurta pakolaistaakkaa.
Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mielestä maa kantaa kohtuuttoman suurta pakolaistaakkaa. Ruotsin hallitus pyytää EU-komissiota sijoittamaan osan turvapaikanhakijoista muihin EU-maihin.Wolfgang Kumm / EPA

Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan huomenna torstaina aloitettavia rajatarkastuksia ei kohdisteta ensi sijassa Suomen ja Norjan rajoille. Ruotsin hallitus tekee virallisen päätöksen rajatarkastuksista torstaina ja tarkastukset alkavat puoliltapäivin.

– Haluamme järjestyksen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Meidän on tiedettävä, keitä tulee sisään, EU-kokoukseen Maltalle saapunut pääministeri Stefan Löfven sanoi Yle Uutisille.

Pääministeri perustelee Ruotsin päätöstä aloittaa rajatarkastukset sillä, että viranomaiset ovat olleet huolissaan turvallisuudesta.

– Norjan ja Suomen rajoja tämä ei niinkään koske, eikä kaikkia lentokenttiä ja satamia. Poliisiviranomaiset päättävät, missä tarkastukset tehdään. Se voi tapahtua eri ajankohtina eri paikoissa.

Löfven sanoo Ruotsin kertoneen ratkaisusta naapurimaille ja myös laajemmin.

Suomen pääministeri Juha Sipilä ennakoi iltapäivällä, että moni maa tekee pian itse ratkaisunsa, jos EU ei saa tilannetta hallintaan. Löfven sanoo Ruotsin seuranneen tilannetta tunti tunnilta.

Ruotsiin tulee tällä hetkellä yli 10 000 turvapaikanhakijaa viikossa, ja Ruotsi on ilmoittanut maan olevan ”täynnä”.