Kemijärvellä yhä liikaa vuokra-asuntoja – 140 asuntoa tyhjillään

Kemijärven kaupungilla on edelleen runsaasti tyhjiä vuokra-asuntoja. Kaupungissa on tyhjillään yhteensä 140 vuokrahuoneistoa. Erityisesti kaksioita ja kolmioita on tarjolla runsaasti, mutta pienistä vuokra-asunnoista on jopa pulaa.

Kotimaa
Kemijärvellä sijaitseva kerrostalo, joka on varattu turvapaikanhakijoille.
Tämä on järjestyksessä toinen pakolaisten käyttöön varattu vuokra-talo Kemijärven Särkikankaalla. Talo aiotaan myöhemmin purkaa.Jorma Korhonen / Yle

Turvapaikkaa hakevien majoittaminen on tilapäisesti helpottanut tilannetta - jopa niin, että yhden vuokratalon purkamista on siirretty, sanoo Kemijärven vuokrataloyhtiön Roikka Oy:n toimitusjohtaja Kari Varrio.

Kemijärven vuokrataloyhtiö Roikka Oy hallinnoi tällä hetkellä 683 vuokrahuoneistoa. Niistä hieman yli 400 on Särkikankaalla ja paristaaa huoneistoa on kaupungin keskustassa. Loput löytyvät Sipovaarasta ja Kemijärven kylistä.

Uusi sellutehdas olisi mahdollisuus

Kun Kemijärvellä on nyt tyhjillään 140 asuntoa, niin enimmillään niitä on ollut 280, Varrio mainitsee. Hänen mukaansa kaupungin väestöliike näkyy suoraan vuokra-asuntojen kysynnässä.

Asuntotilanne peilaa myös työllisyyttä. Kemijärvellä työpaikkojen määrä on huvennut puoleen 1990-luvun tasosta ja sitä myötä asuntojen tarve on puolittunut.

Varrio näkee, että Kemijärvelle suunnitteilla oleva biosellutehdas virkistäisi myös asuntomarkkinoita.

– Se olisi luonteva mahdollisuus myös uudisrakentamiselle edellyttäen tietysti, että vanhasta talokannasta päästään eroon.

Kerrostalojen purkamista jatketaan

Kemijärvellä on saatu hyvää kokemusta ja hyviä tuloksia kokonaisten kerrostalojen purkamisesta ja onpa koulujakin purettu.

– Sillä tiellä myös jatkamme, sanoo Kari Varrio.

Hänen mukaansa yksi kerrostalo on nytkin purkuvaiheessa. Purkamiselle on kuitenkin haettu jatkoaikaa siksi, että talo on vuokrattu toiseksi taloksi kaupunkiin saapuneiden pakolaisten käyttöön.

Pakolaiset asuttavat nyt yhteensä noin 60 huoneistoa Kemijärvellä.

Vuokra-asuntoja myös myydään

Kemijärvellä yksi tapa saada vuokra-asuntokantaa vähemmäksi on ollut markkinoida ja myydä niitä kakkosasunnoiksi etelän ihmisille tai asunnoiksi paikallisille. Ja sitä jatketaan.

Kari Varrion mukaan kiinnostus oli taas heti suurta, kun netissä ilmoitettiin myyntiin tulevasta kohteesta.

– Siis vasta tulevasta kohteesta, jolle tarkkoja hintojakaan ei ole vielä laskettu, hän huomauttaa. Talosta on kuitenkin jo yli puolet varattu, 24 huoneistoa. Varaajia on kautta koko Suomen: Helsingistä, Rovaniemeltä, Oulunsalosta, Sotkamosta...

– Edullinen hinta innostaa, Varrio sanoo. Asunnot menevät kuin kuumille kiville.