1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin oppositio rajatarkastuksista: Liian vähän, liian myöhään

Ruotsin porvarilliset oppositiopuolueet haluaisivat järeämpiä keinoja turvapaikanhakijoiden määrän vähentämiseksi.

Euroopan unionin turvapaikanhakijoiden uudelleensijoitusohjelmaan kuuluvat ensimmäiset Eritreasta kotoisin olevat turvapaikanhakijat saapuivat Italiasta Ruotsin Luulajaan lentokoneella 9. lokakuuta 2015. Kuva: Robert Nyholm / TT

Ruotsin oppositiopuolueet suhtautuvat tilapäisten rajatarkastusten käyttöönottoon pääsääntöisesti myönteisesti, mutta pitävät niitä riittämättöminä.

Ruotsin hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue tekevät virallisen päätökset tilapäisten rajatarkastusten käyttöönotosta tänään torstaina. Ne alkavat kello 12 Ruotsin aikaa.

Keskusta: Ehdotus on huono

Oppositiopuolueista vain keskustapuolue suhtautuu rajatarkastuksiin kielteisesti, sillä se katsoo, että Ruotsin tilanne voi pahentua tarkastuksista.

– Meidän mielestämme ehdotus on huono. Se on monella tapaa käsittämätön. Tarkoituksena on kai vähentää turvapaikanhakijoiden määrää, mutta jos aikoo hakea turvapaikkaa, siihen on kuitenkin oikeus. Paradoksaalista kyllä, vaikutus voi olla päinvastainen, sanoo keskustapuolueen oikeuspoliittinen edustaja Johan Hedin sanomalehti Svenska Dagbladetille (siirryt toiseen palveluun).

– Jos tilanne on se, että turvapaikanhakija on matkalla Ruotsista Suomeen tai Norjaan, niin heidän pitää nyt hakea turvapaikkaa Ruotsista. Paine kasvaa.

Maltillinen kokoomus: Riittämätön toimenpide

Maltillinen kokoomus, kristillisdemokraatit ja ruotsidemokraatit ovat sitä mieltä, että tilapäisten rajatarkastusten käyttöönotto ei riitä ratkaisemaan pakolaistilannetta Ruotsissa.

– En usko, että rajatarkastukset riittävät, sanoo maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Anna Kinberg Batra yleisradioyhtiö SVT:lle.

Hän peräänkuuluttaa parempia ja tehokkaampi keinoja käännyttää ihmiset, joilla ei ole perusteita turvapaikan saamiselle Ruotsista.

Kristilliset: Pitää tehdä enemmän

Kristillisdemokraatit on vaatinut rajatarkastusten käyttöönottoa. Puolueen mielestä on välttämätöntä tietää, keitä maahan saapuvat turvapaikanhakijat ovat.

– Mutta meidän pitää tehdä enemmän. Olemme ehdottaneet turvapaikanhakualueita [transit-alueita], jotta voisimme lisätä kykyämme hoitaa turvapaikanhakemukset, mutta myös, jotta voisimme panna toimeen niiden käännyttämiset, jotka eivät saa turvapaikkaa, sanoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor SvD:lle.

Ruotsidemokraatit: Liian vähän, liian myöhään

Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit pitää hallituksen päätöstä rajatarkastusten käyttöönotosta liian vähäisenä ja liian myöhäisenä päätöksenä.

– On hyvä, että hallitus on ymmärtänyt, että meillä on tarve tietää, keitä maahan saapuvat ihmiset ovat. Mutta tämän hetken suuri ongelma on maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden suuri määrä ja sen käsittely. Se nujertaa taloutemme. Siinä mielessä ehdotus ei merkitse mitään, koska turvapaikkahakemuslakia ei kiristetä, sanoo puolueen valtiopäiväryhmän johtaja Mattias Karlsson SvD:lle.

Ruotsidemokraatit uskoo, että turvapaikanhakijoiden määrä voi lisääntyä rajatarkastusten myötä.

Kansanpuolue: Tuemme päätöstä

Kansanpuolue tukee hallituksen päätöstä tilapäisistä rajatarkastuksista. Se pitää Ruotsin pakolaistilannetta poikkeuksellisena.

– Tietysti tämä aiheuttaa seuraamuksia yleiselle turvallisuudelle Ruotsissa, koska pakolaisia ja muita tulijoita on niin paljon, eikä meillä ole ollut mahdollisuutta tarkastaa, keitä he todellisuudessa ovat, sanoo oikeuspoliittinen edustaja Roger Haddad uutistoimisto TT:lle.

Vasemmisto: Ei saa estää turvapaikkahakemuksen jättämistä

Vasemmistopuolue on lähinnä huolissaan siitä, että rajatarkastuksilla yritettäisiin estää ihmisiä hakemasta turvapaikkaa Ruotsista. Puolue kannattaa rajatarkastuksia, jos tarkoituksena on järjestyksen palauttaminen.

– Aiomme valvoa hyvin tarkasti, että rajatarkastuksia ei käytetä siten, että ihmiset eivät voi hakea turvapaikkaa, sanoo vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjösted SvD:lle.