Tanska ei aio ottaa tilapäisiä rajatarkastuksia käyttöön – "Tämä ei ole maaottelu"

Ruotsi alkaa todennäköisesti tehdä rajatarkastuksia Malmössä, Trelleborgissa ja Juutinrauman sillalla sekä Saksasta ja Tanskasta tulevilla lautoilla.

Ulkomaat
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen.
Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen.Matt Campbell / EPA

Tanska ei aio ottaa käyttöön tilapäisiä rajatarkastuksia Ruotsin päätöksestä huolimatta, ilmoittaa pääministeri Lars Løkke Rasmussen yleisradioyhtiö DR:lle (siirryt toiseen palveluun). Pääministeri kertoo Tanskan selvittävän, mitä Ruotsin päätös käytännössä tarkoittaa.

– Se, mikä on selvää on, että Ruotsi haluaa järjestystä, sanoi Rasmussen EU:n Maltan-kokouksessa keskiviikkoiltana.

– Meillä on valmius siihen [rajatarkastusten käyttöönottoon], mutta arvioni on, että se ei ole välttämätöntä.

Ruotsi aikoo ottaa tilapäiset rajatarkastukset käyttöön kello 12 Ruotsin aikaa. Periaatteessa kaikkien maahan saapuvien pitää pystyä todistamaan henkilöllisyytensä. Ruotsin Malmön ja Tanskan Kööpenhaminan yhdistävän Juutinrauman sillan yli kulkee päivittäin noin 16 000-17 000 ihmistä.

– Emme halua hankaloittaa heidän työ- tai elintilannettaan turhaan. Mutta poliisi päättää asiasta. Trelleborgin satama ja Juutinrauman silta ovat varmasti poliisille kiinnostavia kohteita, sanoi Ruotsin sisäministeri Anders Ygeman sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun).

Tanskan pääministeri ei usko, että Ruotsin päätöksellä olisi vaikutuksia maiden välisiin suhteisiin.

– Eihän tämä ole mikään maaottelu – se käydään vasta lauantaina ja tiistaina, ja siinä aiomme lyödä ruotsalaiset, sanoi Lars Løkke Rasmussen.

Maaotteluille hän viittasi Tanskan ja Ruotsin välisiin jalkapallon EM-karsintaotteluihin. Myös Suomi on ilmoittanut, että valmius rajatarkastuksiin on olemassa, mutta syytä niiden käyttöönottoon ei tällä hetkellä ole.

Ruotsi alkaa todennäköisesti tehdä rajatarkastuksia Malmössä, Trelleborgissa ja Juutinrauman sillalla sekä Saksasta ja Tanskasta tulevilla lautoilla.