1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö: "Finanssikriisistä toipuminen voi viedä jopa kymmenen vuotta"

Ekonomistien mukaan Eurooppa on alkanut hiljalleen toipua sitä riepotelleesta eurokriisistä, mutta sen jälkimainingeista kärsitään vielä pitkään. Samalla hiljaisella vauhdilla matelee myös koko maailmantalous.

Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju ja Suomen pankin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.
Valtiovarainministeriön valtiosihteerin virasta eläkkeelle jäänyt Raimo Sailas arvioi toissapäiväisessä kolumnissaan pitkäaikaisen taantuman uhkaavan maailmantaloutta. Miten maailman suurilla talousmahdeilla menee ja ovatko edessä edelleen pitkät laihat vuodet? Arvioimassa tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta sekä Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju.

Monet talousasiantuntijat ja tutkimuslaitokset ovat ennustaneet maailmantalouden matelevan lähivuosina. Esimerkiksi Euroopassa akuutti eurokriisi alkaa hiljalleen olla takana, mutta ekonomistien mukaan sen vaikutukset näkyvät pitkälle.

– Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on osoitettu, että tällaisista isoista finanssikriiseistä toipuminen vie jopa kymmenen vuotta ja näin näyttäisi nyt myös käyvän, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen Suomen Pankin Siirtymätalouksien tutkimuslaitoksesta.

Myös Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju toteaa, että pahin vaihe alkaa olla ohi, mutta esimerkiksi kriisin aiheuttamasta työttömyydestä kärsitään vielä pitkään.

– Minusta pelastuksen ytimessä on keskuspankkipolitiikka. Jos keskuspankki ei olisi ollut esimerkiksi Yhdysvalloissa niin aktiivinen, olisi siellä kärsitty paljon enemmän. Euroopassa tähän herättiin vähän liian myöhään, mutta nyt se jo auttaa. Nyt pitäisi saada myös rakenneuudistukset mukaan, niin Euroopan kasvu pääsisi sinne Yhdysvaltojen lukemiin eli lähemmäs kolmea prosenttia, sanoo Kangasharju.

Ikääntyminen ja vähäinen vienti piinaavat taloutta

Kiinassa talouskasvu on ollut viime vuosina ollut huikeaa, mutta nyt senkin tahti on hidastunut. Korhosen mukaan suuntaus oli odotettavissa.

– Kiina ei voi kasvaa 30 vuotta peräkkäin kymmenen prosentin vuosivauhtia. Kiinassa tuottavuus on noussut paljon ja sen nostaminen entisestään on koko ajan vähän vaikeampaa. Ilmeisimmät tavat on jo käytetty ja samalla työikäinen väestö supistuu.

Väestön ikääntyminen ei ole vain Kiinan ongelma, vaan sama kehitys vaikuttaa kokko maailmantalouden elpymiseen. Asiantuntijoiden mukaan maiden varautuminen eläkepommiin voi aiheuttaa myös ongelmia.

– Moni maa maailmassa säästää nyt tulevia eläkkeitä varten. Samaan aikaan on liian vähän kysyntää, innovaatioita ja teknologista kehitystä. Nämä molemmat syyt vaikuttavat samaan suuntaan eli korkotaso painuu alas lähelle nollaa ja sitä on vaikea enää elvyttää, sanoo Kangasharju. 

Venäjän talous puolestaan rämpii öljynhinnan romahduksen ja talouspakotteiden kurimuksessa.

– Ennusteiden mukaan öljyn kysyntä saavuttaisi tarjonnan joskus vuoden 2020 tienoilla. Eli kyllä Venäjän talouskasvu tulee olemaan tosi surkeaa vielä aika monta vuotta, toteaa puolestaan Kangasharju.

Vienti on saatava nousuun

Ekonomistin mielestä Suomen tulevaisuuden avaimet ovat viennissä. Kangasharjun mukaan nyt tulisi saada vienti vetämään tekemällä esimerkiksi rakenteellisia uudistuksia ja purkamalla kaupan rajoitteita.

– Esimerkiksi kauppaneuvottelut jenkkien kanssa ovat nyt hyvin tärkeitä. Lisäksi pitää saada uusia tilauksia teollisuudelle, sillä siellä meidän viennin merkit näkyvät, sanoo Kangasharju.

– Kaikki riippuu lopulta siitä, miten me pystymme viemään tavaroita muualle. Tänä vuonna Saksa, Yhdyvallat, ja myös Kiina ovat olleet sellaisia positiivisia signaaleja, Korhonen toteaa.