Kurdit käynnistäneet suurhyökkäyksen Isisiä vastaan Sinjarin kaupungissa Irakissa

Isis vainoaa kaupungin jesidivähemmistöä.

Ulkomaat
Pakolaisia traktorin kyydissä.
Jesidipakolaisia poistumassa Isisin valtaamasta Sinjarin kaupungista elokuussa 2014.Ulas Yunus Tosun / EPA

Kurditaistelijat ovat aloittaneet suurhyökkäyksen ääri-islamistisen Isis-järjestön valtaamaan Sinjarin kaupunkiin Irakissa. Sinjar on strategisesti tärkeä paikka, sillä se sijaitsee tiellä, joka yhdistää Isisin hallitsemat alueet Irakissa ja Syyriassa.

Kurdijoukot käynnistivät hyökkäyksen aamulla kello seitsemän paikallista aikaa. Autonomisen kurdialueen turvallisuusneuvoston mukaan noin 7 500 taistelijaa osallistuu hyökkäykseen. Lisäksi Yhdysvaltain johtama liittouma tukee hyökkäystä ilmaiskuilla.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Kaupungista nousee useita savupatsaita. Kurdijoukkojen tavoitteena on vallata kaupunki takaisin ja luoda sen ympärille turvavyöhyke suojaamaan kaupunkia ja sen asukkaita tykistötulitukselta.

Isis on pitänyt Sinjaria hallussaan elokuusta 2014 lähtien. Se on jesidialuetta, ja joidenkin arvioiden mukaan jopa 200 000 jesidiä pakeni Isisiä kaupungista.

Isis vainoaa kaupunkiin jääneitä jesidejä. YK:n mukaan jesidejä on tapettu, orjuutettu ja raiskattu. Se uskoo, että kyseessä voi olla kansanmurha.

Jesidit ovat pääsääntöisesti kurdien etnis-uskonnollinen yhteisö. Heidän uskontonsa on yhdistelmä muinaista persialaista zarathustralaisuutta, juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus