1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Larppaamalla tavallisesta turkulaisesta tulee ulkoavaruuden sotilas

Post-apokalyptisen suurtuhon jälkeinen maailma on live-roolipelaamisessa pinnalla tällä hetkellä. Atte Iiskola on larpannut yli puolet elämästään, ja auton mittariin kertyy larppimatkoista 60 000 kilometriä joka vuosi.

viihde
Atte Iiskola pelasi ilmamerirosvolaivan maagia Taivaan Saaret -liveroolipelissä.
Atte Iiskola pelasi ilmamerirosvolaivan maagia Taivaan Saaret -liveroolipelissä. Tuomas Puikkonen

Atte Iiskola on live-roolipelannut eli larpannut 15-vuotiaasta asti. Nykyään 33-vuotias turkulainen ajaa larppaamisen perässä keskimäärin 60 000 kilometriä vuodessa ympäri Suomea.

Atte Iiskola larppaaja
Atte Iiskola.Olga Pihlman/ Yle

– Tunnelma ja ihmiset ovat lähtökohta siihen, että haluan harrastaa larppaamista vuodesta toiseen. Haen sitä porukkaa, joka sopii itselleni, kuvailee Iiskola.

Samalla larppaamisen pariin Iiskolaa vetää rakkaus erilaisiin tarinoihin ja eläytymiseen sekä itsensä ylittäminen mielikuvituksellisesti.

– Live-roolipelatessa voi olla jotain muuta kuin oma itsensä, pidemmälle ja vapaammin kuin missään muussa tilanteessa, sanoo Iiskola.

– Tai voi tuoda itsestään esiin puolia, tietoja ja taitoja, joita ei koskaan missään muussa tilanteessa voi näyttää. Live-roolipelien maailmat ovat hyvin joustavia ja draamallisia, hän jatkaa.

Ydintuhon jälkeinen maailma on suosittu aihe

Live-roolipelatessa voi eläytyä vaikka maailmaan, jossa maapallon ihmiset lähtevät liian saastuneesta maasta etsimään mahdollisuuksia elämään maapallon ulkopuolelta. Pelin näyttämönä olevia avaruusaluksia esittävät erilaiset tilat, joita on lavastettu muun muassa valoilla.

– Varsinaisesti pelaaminen tässä pelissä tapahtui leirikeskuksissa tai sisätiloissa, jotka mallinsivat näitä avaruusaluksia tai paikkoja, kertoo larppaaja Atte Iiskola.

Iiskola itse eläytyi allianssin sotilasvoimien toimihenkilöksi, jota allianssi on kohdellut väärin.

– Tarinan kaari tulee siitä, kun hahmoni alkaa käyttää kaikkia tietojaan, taitojaan ja kontaktejaan tätä allianssia vastaan.

Tällä hetkellä juuri post-apokalyptisen, ydintuhon tai massatuhon jälkeinen maailma on Iiskolan mukaan live-roolipelaamisessa pinnalla.

Jos live-roolipelatessa mahdollisuudet olla kuka tahansa ovat rajattomat, millainen hahmo olisi houkuttelevin?

– Live-roolipelaamisessa ajatuksena on, että voi pelata mitä vaan. Tarkoitus ei ole, että sama pelaaja pelaa aina samanlaisia hahmoja. Itselläni ainoa toive pelaamastani hahmosta on, että hahmo on aktiivinen, kertoo Iiskola.

Lue seuraavaksi