1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Susilaumoja ei liiku Keski-Suomessa – yksittäisiä susia on havaittu

Susien määrä on pysynyt ennallaan Keski-Suomessa. Havaintoja yksittäisistä susista on tehty Keski-Suomen länsi- ja eteläosissa. Kokonaisia susilaumoja maakunnassa ei kuitenkaan Suomen Riistakeskuksen mukaan ole.

Keski-Suomessa liikkuu vain yksittäisiä susia. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Aiempina vuosina havaintoja on tehty muun muassa Keuruun, Virtain ja Ähtärin alueella liikkuneesta kokonaisesta susilaumasta. Nyt havainnot laumasta ovat loppuneet.

– Laumasta ei ole havaintoja ollut vuoteen ja havainnot vähenivät jo edellisenä talvena. Viimeisimmässä kanta-arviossa laumaa ei enää ollut, sanoo vs. riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskus Keski-Suomesta.

Riistapäällikkö Mikael Luoma Suomen riistakeskuksesta arvioi, että ennen lumentuloa on kuitenkin mahdotonta tietää varmaksi, onko lauma hävinnyt.

–Täytyy muistaa, että lumettomana aikana susilaumasta on vaikea saada havaintoja. Meillä ei ole tietoa, että laumaan olisi kohdistunut laitonta tappamista. Susilaumoja saattaa ihan luontaisestikin hävitä. Voi olla, että pesintä on jostakin syystä epäonnistunut ja laumaan ei ole tullut pentuja . Mahdollisissa rikostapauksissa poliisi on se toimivaltainen viranomainen, lisää Luoma.

Keski-Suomen maakunnan raja-alueilla susilaumoja on havaittu muun muassa Suomenselällä ja Soinin seudulla.

– Pohjois-Hämeen puolella on kaksi laumaa ja Juupajoelta  ja Kuhmoisista löytyvät laumat, joten kyllä niitä susia on, luettelee Kursula.

Yksittäisiä susia Pohjanmaan useista laumoista liikkuu Keski-Suomessa Kinnulan, Kivijärven ja Kyyjärven alueilla. Myös Pihtiputaan Elämäjärvellä liikkuu yksilöitä pohjoisen laumasta.

Maa- ja metsätalousministeriö, Suomen riistakeskus ja Luonnonvarakeskus kertovat tänään susikannan hoidosta tarkemmin tiedotustilaisuudessa Helsingissä.