Herkkukauppojen tarkastuksen tyly tulos: Vaaoissa ja hintojen merkinnöissä pahoja puutteita

Aluehallintoviraston Lounais-Suomessa tekemä tarkastus mm. irtokarkki-, herkku- ja eläintarvikekauppoihin tuotti tylyn tuloksen. Lähes puolet vaaoista ja 60 prosenttia hintamerkinnöistä oli puutteellisia.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Irtokarkki-, herkku- ja eläintarvikekauppojen punnitsemisvälineissä ja hintamerkinnöissä on pahoja puutteita Lounais-Suomessa.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto tekemässä tarkastuksessa yli 45 prosenttia vaaoista oli puutteellisia. Vaakoja tarkastettiin yhteensä 83. Yleisin syy puutteellisuuteen oli kolmen vuoden varmennusajan ylittyminen.

Osa vaaoista oli kuitenkin kokonaan tarkoitukseen sopimattomia kuten keittiövaakoja. Vaa'an luotettavuus on varmennettava säännöllisesti kolmen vuoden välein ja aina, kun mittauslaitteen luotettavuutta on syytä epäillä.

Myös hintamerkinnöissä paljon puutteita

Virasto tarkasti samassa yhteydessä myös tuotteiden hintamerkintöjä. Noin 60 prosenttia merkinnöistä oli puutteellisia. Kaikki löydetyt hintamerkintäpuutteet koskivat tuotteiden yksikköhintojen asianmukaista merkitsemistä joko liikkeessä tai näyteikkunoissa.

Asetuksen mukaan yksikköhinta on ilmoitettava kilo-, litra-, metri-, neliömetri- tai  kuutiometrihintana.

Kampanja toteutettiin yhdessä Tukesin ja muiden aluehallintovirastojen kanssa.