Alkoholin matkustajatuonti Virosta laski hieman

Viinien ja oluiden tuonti kasvoi, siiderien laski.

Kotimaa
Juomakärry satamassa.
Yle

Suomalaisten Virosta tuoman alkoholin määrä on tänä vuonna laskenut noin kolme prosenttia viime vuodesta, selviää Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy:n tuoreesta matkustajatuontitutkimuksesta. Myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n aiemmin syksyllä julkistaman tutkimuksen mukaan matkustajatuonti on ollut laskussa.

Vuonna 2014 suomalaisten alkoholiostot Virosta olivat yhteensä 64,4 miljoonaa litraa. Syyskuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana alkoholijuomia tuotiin Virosta 1,8 miljoonaa litraa vähemmän eli yhteensä 62,6 miljoonaa litraa. Suomalaisten Virosta tekemien alkoholiostojen määrä vastaa kahta kolmasosaa Alkon litramääräisestä vuosimyynnistä.

Juomaryhmistä viinien ja oluiden tuontimäärät kasvoivat viime vuodesta. Siiderin, long drink -juomien ja väkevien alkoholijuomien tuontimäärät laskivat hieman. Tiedot on kerätty haastattelemalla matkustajia Suomen ja Viron välisillä laivoilla.

Tutkimuksen mukaan pieni osa eli vain viisi prosenttia matkustajista tuo maahan puolet kaikesta matkustajien tuomasta alkoholista.

Tutkimus toteutettiin haastattelemalla Viron ja Suomen välisillä laivoilla syyskuun 2014 ja elokuun 2015 välisenä aikana yhteensä 3 345 suomalaista matkustajaa. Tutkimuksen ovat tilanneet Alkoholijuomateollisuusyhdistys, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.