Opiskelijat kyllästyivät huonoihin terveyspalveluihinsa: "Suomen kaikkien ammattikorkeakoulujen lääkärit mahtuvat kahteen henkilöautoon"

Hämeenlinnan ammattikorkeakoulun opiskelijat haluavat oman lääkärin HAMKin opiskelijoita varten. Myös koko maan ammattikorkeakouluopiskelijoiden terveydenhuolto kaipaa korjausta. HAMKin opiskelijajohtajat lähtevät kertomaan eriarvoisuudestaan opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle joulukuussa.

Kotimaa
Emma Heinänen ja Sara Holm
Kari Mustonen / Yle

Ammattikorkeakoulun opiskelijat Hämeenlinnassa ovat perin kyllästyneitä lääkärille pääsyn vaikeuteen. Lääkäriaikoja on opiskelijoille tarjolla Hämeenlinnan julkisessa terveydenhuollossa noin kolmen viikon jonotuksen jälkeen. Yllättäviin kipuihin ja sairauksiin tästä ei ole apua.

HAMKin opiskelijakunnan puheenjohtaja Emma Heinänen kertoo itse loukanneensa syksyllä polvensa ja käyttäneensä yksityistä lääkäripalvelua kotipaikkakunnallaan, vaikka se maksaakin.

Köyhällä opiskelijalla ei ole varaa käydä yksityisellä.

Emma Heinänen

– Soitin lääkäriaikaa terveyskeskukseen ja sanoivat, että aikaisintaan on kolmen viikon päästä. Tuntui tosi absurdilta. Köyhällä opiskelijalla ei ole varaa käydä yksityisellä, vaikka korvausta saakin osin takaisin aikanaan, harmittelee Emma Heinänen.

Hämeen ammattikorkeakoululla on opiskelijoita varten terveydenhoitajat. Ilman ajanvarausta heidän puheilleen pääsee kolmena aamuna viikossa, muulloin ajanvarauksella. Omaa nimettyä lääkäriä amk-opiskelijoilla Hämeenlinnassa ei ole, eikä lääkärinvastaanottoa korkeakoulun kampuksella.

Lähes kaikissa ammattikorkeakouluissa opiskelijoiden terveydenhuolto on järjestetty heikommin kuin yliopisto-opiskelijoilla.

Opiskelijat kyllästyivät jatkuvaan eriarvoisuuteen

HAMKin opiskelijoita ohuehko terveydenhuolto on harmittanut pitkään. Opiskelijat ovat kertoneet huolistaan Hämeenlinnan kaupungin luottamusjohdolle. Opiskelijakunnan puheenjohtajan Emma Heinäsen mukaan esimerkiksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio tuntee nyt asian.

Opiskelijat ottavat yhteyttä myös maan päättäjiin ja Sipilän hallitukseen kokemansa eriarvoisuuden takia. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on luvannut ottaa opiskelijat vastaan joulukuun alkupuolella.

– Ammattikorkeakoulujen terveydenhoito on ongelma koko maassa. Suomen kaikkien ammattikorkeakoulujen lääkärit mahtuvat kahteen henkilöautoon. Se on tosi vähän, muistuttaa Heinänen.

Opiskelijat tietävät hyvin oikeutensa. Kaikkien on saatava terveydenhuoltopalveluja kohtuullisessa ajassa. Hämeenlinnassa asia voitaisiin opiskelijoiden mukaan ratkaista esimerkiksi nimeämällä yksi terveyskeskuslääkäri opiskelijalääkäriksi. Lääkäri pitäisi olla tavoitettavissa joka arkipäivä. Toive on myös, että Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS laajentaisi toimintaansa Hämeenlinnan seudulle.

Opinahjot kaukana terveyskeskuksista

Hämeen ammattikorkeakoulu on varsin suuri ja laajalla Kanta-Hämeessä toimiva oppilaitos. Opetuspisteitä on yhdeksällä paikkakunnalla, muun muassa Forssassa, Riihimäellä, Valkeakoskella ja Hämeenlinnassa. Yksiköistä Hämeenlinnan Visamäessä opiskelijoita on pari tuhatta ja kampus kasvaa lähivuosina, kun Hämeenlinnan Lahdensivuntiellä oleva koulutus muuttaa pääkampukselle.

Opiskelijoiden terveydenhoito on järjestetty erikseen jokaisella paikkakunnalla. Emma Heinänen ja opiskelijakunnan viestintä- ja tapahtumavastaava Sara Holm muistelevat kuulleensa, että parhaiten lääkärille ja muihin terveyspalveluihin pääsee ehkä Forssassa.

Harmeja opiskelijoilla on silti joka paikkakunnalla, etenkin huonojen kulkuyhteyksien takia. Kanta-Hämeessä juuri missään ei ole tiheää julkista liikennettä ja monet opetuspisteet ovat maaseudulla keskellä metsää. Lammin Evolta on hyvin hankala päästä julkisilla kulkuneuvoilla terveyskeskukseen.

– Me olemme nuoria ja meidän terveytemme tulisi turvata ennaltaehkäisyllä, muistuttavat Heinänen ja Holm.

Opiskelijoiden haastattelu keskiviikkona Yle Hämeessä herätti Hämeenlinnan kaupungin terveystoimen. Kävi ilmi, että opiskelijat eivät oikein tunne edes tarjolla olevia terveydenhoitopalveluja kampuksellaan. Tiedottamista asiasta lupaillaankin lisää.