Tuplalihaviikko 46 kuumentaa tunteita – ELY-keskus epäilee virkamiehensä rikkoneen lakia

Eläinten hyvinvoinnista ja maatilojen eläinvalvonnasta käyty Facebook-keskustelu on johtanut tutkintapyyntöön poliisille. Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virkamiehen epäillään osallistuneen keskusteluun epäasiallisella tavalla. ELY-keskus on saanut palauteryöpyn tuottajapiireistä.

Kotimaa
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa. Teurastaja tainnuttaa lammasta ennen varsinaista teurastamista.
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa.Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on tehnyt poliisille tutkintapyynnön, koska se epäilee virkamiehensä rikkoneen lakia Facebook-keskustelussa. Tuplalihaviikko 46 -ryhmässä on käyty teurastamokohun siivittämänä keskustelua eläinten hyvinvoinnista ja maatilojen eläinvalvonnasta.

Tuottajajärjestö MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtajan Yrjö Ojaniemen mukaan viljelijät ovat närkästyneet, koska ELY-keskuksen valvovaksi virkamieheksi nimen perusteella tunnistetun kirjoittajan kannanotot ovat olleet tuottajia halventavia ja voimakkaasti asenteellisia maatalouselinkeinoa kohtaan.

ELY-keskuksen maaseutuyksikön päällikön Ritva Rintapukan mukaan kirjoittelu on ollut sen kaltaista, että on syntynyt epäilys, voiko mielipiteitään esiin tuonut kirjoittaja hoitaa työtehtäviään tasapuolisesti ja hyvän hallintotavan edellyttämällä tavalla. Kirjoittajan työtehtävät liittyvät eläinten hyvinvointiin.

– Olemme pyytäneet poliisia selvittämään asiaa virkamieslain näkökulmasta, toteaa Rintapukka.

Valeprofiilin mahdollisuus selvitetään

Epäilykset kohdistuvat kahteen keskusteluun osallistuneeseen Facebook-profiiliin. Toisen nimi on sama kuin ELY-keskuksen nykyisen virkamiehen nimi ja toisen nimi sama kuin ELY-keskuksen entisen virkamiehen nimi.

– On sekä ELY-keskuksen että epäilyksenalaisen virkamiehen oikeusturvan mukaista, että poliisi selvittää asian, sanoo Rintapukka ja viittaa esimerkiksi valeprofiilien mahdollisuuteen.

Asianosaisten kanssa käytyjä keskusteluja Rintapukka ei halua valottaa, koska poliisi tutkii asiaa.

Tuplalihaviikko 46 -ryhmä on perustettu Facebookissa vastapainoksi Lihaton viikko -ryhmälle. Taustalla ovat Ylen Mot-ohjelman esiin nostamat teurastamopaljastukset, joiden seurauksena on syntynyt laajaa keskustelua eläinten kohtelusta.

Hämmennystä ja mielipahaa

Nykyisen ja entisen virkamiehen nimissä käyty kantaaottava kirjoittelu on herättänyt laajaa hämmennystä.

ELY-keskus on antanut Tuplalihaviikko 46 -kirjoittelusta myös tiedotteen, jossa se korostaa, että ELY-keskus ei ole osallistunut ryhmän keskusteluun.

– Mikäli siihen on osallistunut ELY-keskuksen nykyisiä tai entisiä virkamiehiä, niin he ovat osallistuneet siihen yksityishenkilöinä, todetaan tiedotteessa.

ELY-keskus myös pahoittelee kirjoittelun aiheuttamaa hämmennystä ja mielipahaa.

– Palautetta on tullut paljon. Osa palautteesta on tullut nimettömänä, mutta selvästikin tuottajia on palautteen antajissa paljon, sanoo Rintapukka.

Virkamiehiä on ohjeistettu

ELY-keskuksella on käytössään sosiaalisen median käsikirja, joka ohjaa virkamiesten käyttäytymistä. Ritva Rintapukan mukaan nyt esiin noussut tapaus on ensimmäinen, jossa joudutaan tosissaan vetämään rajaa asiallisen ja epäasiallisen some-kirjoittelun välille.

– Ohjeistuksen mukaan virkamies voi olla mukana sosiaalisessa mediassa yksityisenä henkilönä, mutta tärkeää on muistaa, että virkamiesvastuu on voimassa, vaikka ei mainitse työnantajaa, tähdentää Rintapukka.

Rintapukan mukaan erityistä varovaisuutta kirjoittelussa täytyy noudattaa silloin, kun liikutaan alueella, joka sivuaa omia työtehtäviä.

Päivitys 12.11.2015 klo 12:58. Juttuun lisätty MTK-Etelä-Pohjanmaan toiminnanjohtajan Yrjö Ojaniemen kuvaus Facebook-kommenttien sisällöstä.