Lainaa kaveri kirjastokortilla – maahanmuuttajille etsitään ystäviä monin keinoin

Inkoo käynnistää kirjastokortilla toimivan kaveripalvelun turvapaikanhakijoille. Toimintamalli on peräisin Ruotsista ja Inkoossa palvelu sai alkunsa valtuustoaloitteesta. Vajaan 6 000 asukkaan kuntaan saapuu 50 turvapaikanhakijaa loppuvuoden aikana.

Kotimaa
Henkilö ottamassa käteensä Jo Nesbon kirjaa kirjastossa.
Inkoon kirjastosta saa pian kirjojen lisäksi myös kavereita.Yle

Länsi-Uudenmaan pikkukuntaan Inkooseen saapuu loppuvuoden aikana noin 50 turvapaikanhakijaa. Kun kokoomuksen sitoutumaton valtuutettu Bengt Jansén kuuli asiasta, hänen mieleensä palautui vanha uutinen Ruotsin Hultsfredistä.

Eteläruotsalaisessa pikkukunnassa pyörii sisäänmuuttajille tarkoitettu Låna en svensk eli Lainaa ruotsalainen -palvelu.

Jos miettii, että itse joutuisin muuttamaan vaikka Afrikkaan niin kyllä varmasti kaipaisin juttuseuraa.

Bengt Jansén

– Hultsfred on hyvin samanlainen kunta kuin Inkoo ja jotenkin vain pälkähti mieleen, että voisiko tämä toimia Inkooseen tulevien turvapaikanhakijoiden kanssa. Kirjoitin kunnanhallitukselle hyvin vapaamuotoisen kirjelmän ja he innostuivat asiasta.

Ruotsissa seuralaisen saa lainattua kuka tahansa, mutta Inkoossa palvelu rajataan ainakin aluksi turvapaikanhakijoiden käyttöön.

SPR kiittelee vapaaehtoisia, ministeri kaipaa kummeja

Turvapaikanhakijoille, pakolaisille ja maahanmuuttajille on Suomessa ennestään tarjolla ainakin ystäväperhe- ja kulttuurikaveritoimintaa. Eri puolilla maata on järjestetty myös jalkapallon ystävyysotteluita kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien kesken.

SPR:n vastaanottotoiminnassa on ollut syksyn aikana mukana 8 000 vapaaehtoista.

– Vapaaehtoistyö on hirmuisen tärkeää, ei me oltaisi saatu meidän tällä hetkellä toiminnassa olevia 85 vastaanottokeskusta pystyyn näin lyhyessä ajassa ilman heitä. Meillä on esimerkiksi Kangasalla vapaaehtoisporukka, joka vie turvapaikanhakijoita vastaanottokeskuksesta asioille. Kotouttamiseen tarvitaan koko yhteiskunnan tukea, mutta se on aina hyvä, kun syntyy myös luontevia kontakteja turvapaikanhakijoiden ja paikallisten kesken, SPR:n tiedottaja Noora Jussila toteaa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) toivoo myös uusia kotouttamiskeinoja turvapaikanhakijoiden runsaan määrän takia. Orpo on itse väläyttänyt ajatusta henkilökohtaisten kummien nimeämisestä turvapaikanhakijoille.

Kunta kerää rekisteriä vapaaehtoisista inkoolaisista

Lainaa inkoolainen -hankkeeseen mukaan haluavat voivat ilmoittautua joko kirjastoon tai vapaa-aikatoimeen. Myös kunnan nettisivuille on tulossa ilmoittautumisohjeet.

– Kunta alkaa nyt kartoittaa ja kerätä tietoa inkoolaisista, jotka haluavat olla tässä mukana. Toki meidän täytyy vielä keskustella myös SPR:n kanssa, että miten tämä kuvio käytännössä hoituu, Inkoon kunnan vapaa-ajansuunnittelija Mari Sjöström kuvailee lähtötilannetta.

Ainakin yksi varma osallistuja on jo tiedossa: aloitteen tekijä Bengt Jansén lupaa olla mukana ensimmäisten joukossa.

– Haluan ehdottomasti lainata itseäni ja tiedän ainakin tusinan verran muitakin, jotka aikovat olla tässä mukana. Tämä on mielestäni hyvin humanitäärinen tapa vastaanottaa muualta tulleita ihmisiä. Jos miettii, että itse joutuisin muuttamaan vaikka Afrikkaan niin kyllä varmasti kaipaisin juttuseuraa.

Jansénin tietojen mukaan Inkoossa käynnistyvä kaveripalvelu on ainoa laatuaan Suomessa.