Vuosien diplomaattinen kiista päättyi – salakuljetetut orangit pääsivät kotiin

Phuketissa tienpieleen hylätyt orangit ja muualta Thaimaasta löydetyt lajitoverit viettävät loppuelämänsä luontokeskuksessa kotimaassaan Indonesiassa. "Metsän ihminen" on äärimmäisen uhanalainen laji.

Bontang-uros on yksi orangeista, jotka lennätettiin torstaiyönä metallilaatikoissa Thaimaasta Indonesiaan. Kuva: Narong Sangnak / EPA

Thaimaa on luopunut vaatimasta Indonesialta korvausta Thaimaasta löytyneiden salakuljetettujen orankien ylläpidosta ja taipunut päästämään eläimet takaisin kotimaahansa. Indonesian asevoimien kuljetuskone kävi torstaiyönä noutamassa orangit sotilaslentokentältä Bangkokista.

14 palautetusta orangista 12 salakuljetettiin poikasina Thaimaahan. Tienpielestä Phuketista seitsemän vuotta sitten löytyneet kymmenen eläintä ja kaksi muualta pelastettua ovat odottaneet kotiinpääsyä Ratchaburin villieläinkeskuksessa. Odottelun aikana on syntynyt kaksi poikasta. 

Varsinaista kotiseutua olisivat Borneon ja Sumatran sademetsät. Sieltä orankeja otetaan salaa kiinni ja salakuljetetaan lemmikkielämiksi tai  yksityisiin eläintarhoihin eri puolille Kaakkois-Aasiaa.

Vankeudessa varttuneilla orangeilla ei ole taitoja selvitä vapaita, joten uusi koti on villieläinkeskuksessa Borneossa kahden tuhannen lajitoverin joukossa.

Oranki on lempeä mutta suuttuessaan vahva

Emonsa hylkäämä seitsenkuinen oranginpoikanen Keju lekotteli ottoemonsa Madun hartioilla tässä kuussa Atlantan eläintarhassa Yhdysvalloissa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Oranki, jonka malajinkielinen nimi orangutan tarkoittaa "metsän ihmistä",on maailman suurin puussa elävä kädellinen – täysikasvuisena puolitoistametrinen –  ja luonteeltaan varsin lempeä.

Aikuisella urosorangilla on kuitenkin kuuden ihmisen voimat. Vankeuteen pakotettuna oranki voi ahdistua jopa niin, että repii ihmiseltä sormen irti, kuten teki yksi Thaimaassa pelastetuista eläimistä.

Laji on äärimmäisen uhanalainen, sillä ihminen on sekä tuhonnut että pirstonut sen elinalueita laajentaessaan maanviljelystä ja metsänhakkuita. Orankeja metsästetään myös ruoaksi ja perinnelääkkeiden ainesosiksi.

Sumatranorankeja arvioidaan olevan enää  6 600 yksilöä ja Borneonorankeja 54 000, kertoo luontojärjestö WWF (siirryt toiseen palveluun). Sen mukaan luotettavia arvioita on kuitenkin vaikea saada.

Juuri nyt orankeja uhkaavat Indonesian laajat metsäpalot, joiden takia eläimet joutuvat pakenemaan ihmisten ilmoille. Aiemmin tällä viikolla eläinsuojelijat palauttivat Länsi-Kalimantanin maakunnassa luontoon orangiemon ja poikasen, joiden kimppuun kyläläiset olivat käyneet, koska pitivät niitä tuhoeläiminä.

_Lisätty 13.11. borneonorankien määrä. Alkujaan jutussa oli vain sumatranorankien määrä. _