Turvapaikanhakijoiden vastaanottorahat käteisen sijasta maksukorteille

Toistaiseksi maksut on hoidettu setelein ja kolikoin. Uudistuksella pyritään eroon ylimääräisestä byrokratiasta ja rahakuljetusten riskeistä. Maksuautomaateista korteilla ei voi nostaa käteistä, eivätkä ne toimi kauppojen kassapäätteillä Suomen ulkopuolella.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Osa turvapaikanhakijoista Helsingissä on alkanut saada kuukausittaisen vastaanottorahansa käteisen sijasta sähköisesti maksukortille.

Kortit toimivat vain suomalaisten kauppojen kassapäätteillä, eikä niillä voi nostaa käteistä myöskään maksuautomaateista. Turvapaikanhakijoiden on yleensä vaikeata avata tiliä suomalaisessa pankissa mm. siksi, että tarvittavat henkilöllisyystodistukset saattavat puuttua.

Tammikuusta lähtien todennäköisesti jo kaikki turvapaikanhakijat saavat kuukausimaksunsa sähköisessä muodossa.

– Käteinen rahanjakotapa itsessään on riski, koska rahat on haettava vartijan kanssa pankista ja toimitettava jakopisteeseen, kertoo hallintojohtaja Jouko Salonen Maahanmuuttovirastosta.

Nykyiset kassavarajärjestemät aiheuttavat Maahanmuuttoviraston mukaan myös turhaa byrokratiaa.

Suomessa on noin 25 000 turvapaikanhakijaa, joilla on oikeus kuukausittaiseen korvaukseen. Mikäli vastaanottokeskus tarjoaa ateriat, yksin asuvat tai yksinhuoltaja saa kuukausirahaa 92,64 euroa, niissä vastaanottokeskuksissa, jossa aterioita ei tarjota henkilö saa kuukausirahaa 316,07 euroa. Tarkemmat tiedot vastaanotto- ja käyttörahoista ilmenevät Maahanmuuttoviraston sivuilta (siirryt toiseen palveluun).