Tynkkynen uhkaa perussuomalaisia oikeudella

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen vaatii yhä, että puolue peruu hänen erottamisensa. Tynkkynen ilmoittaa, että takaraja sopimiselle on 18. marraskuuta kello 18.

politiikka
Sebastian Tynkkynen poistumassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta Helsingissä 5. marraskuuta.
Sebastian Tynkkynen poistumassa perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksesta 5. marraskuuta Helsingissä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sanoo vievänsä erottamisasiansa oikeuteen, jos asiasta ei päästä muuten sopuun.

Tynkkynen kirjoittaa torstaina lähettämässään tiedotteessa, että sopimiseen on nyt "viimeinen mahdollisuus, muutoin puoluehallitus joutuu vastaamaan oikeudessa tekemisistään".

Perussuomalaisten puoluehallitus erotti Tynkkysen puolueesta lokakuun lopulla. Puoluejohto perusteli erottamista sillä, että Tynkkynen oli julkistanut "arkaluontoista tietoa" kerätessään nimilistaa vaatimansa kriisikokouksen tueksi.

Kokouksessa olisi äänestetty puolueen hallituksessa jatkamisesta.

Tynkkynen kirjoittaa olleensa erottamisestaan kaksi kertaa yhteydessä puoluejohtoon ja antavansa puoluehallitukselle vielä kolmannen mahdollisuuden päätöksen perumiseen.

– Olen ilmaissut aikaisemmin aika selväsanaisesti, että ensin yritetään sopimalla ja keskustelemalla asia hoitaa, mutta nyt tässä on jo kahdet erilaiset yhteydenotot otettu. Ensin olin puoluejohtoon yhteydessä ja sieltä ei haluttu edes käydä tällaista keskustelua ja sen jälkeen olen ollut myös kaikkiin puoluehallituksen jäseniin yhteydessä vielä toiseen kertaan, hän kertoo Yle Uutisille.

– Tämäkään ei vielä mene käräjäoikeuteen, vaan ensin on vielä mahdollisuus lakimiehen kanssa hakea sovinnollista ratkaisua ja sen jälkeen jos siihenkään ei suostuta, niin sitten tämä menee vasta käräjäoikeuteen, hän jatkaa.

Tynkkynen kertoo tiedotteessa, että hänen lakimiehensä on lähettänyt aamupäivällä puoluehallituksen jäsenille kirjelmän, jossa hän tiedustelee mahdollisuutta sopuratkaisuun. Takarajaksi vastaamiselle Tynkkynen ilmoittaa 18. marraskuuta kello 18.

– Olen tehnyt harvinaisen selväksi, että oikeustoimet eivät ole minulle lähtökohtainen tapa hoitaa asioita kuntoon, vaan keskusteleminen ja sopiminen ovat parasta lääkettä, Tynkkynen selvittää.

"Tilanne on kestämätön"

Hän arvostelee erottamistaan laittomaksi ja mitättömäksi.

– Olen yrittänyt olla kärsivällinen ja odottaa, että päätös peruutettaisiin selvien asiantuntijalausuntojen suositellessa sitä.

Tynkkysen mukaan puoluehallituksen kannattaa sopia asia myös siksi, että "kuntavaalien alla käytävät pitkät käräjät ovat pahinta, mihin puoluehallitus voisi kannatussyöksyssä puolueemme ajaa".

Tynkkynen sanoo Yle Uutisille toivovansa, että sopu löytyy, sillä tilanne on hänen mukaansa kestämätön. Hän nostaa esimerkiksi sen, että hän on puolueen varapuheenjohtaja, mutta ei pääse eduskuntaryhmän kokouksiin.

– Aikaisemmin, kun on yritetty ratkaista tätä, niin näyttää siltä, että siihen ei ole ollut halua. Sinänsä tilanne näyttää vaikealta, mutta haluan loppuun saakka kuitenkin toivoa, että puoluehallitus ymmärtäisi, että tämä on täysin kestämätön tilanne.