1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rosenlewin historialliseen rakennukseen asuntoja ja toimistotiloja

Uusi omistaja rakentaa Porin jokirannassa sijaitsevaan yli 150-vuotiaaseen Rosenlewin kiinteistöön kolmisenkymmentä asuntoa.

Kotimaan uutiset
Havainnekuva Rosenlewin talon ulkopuolelta.
Pertti Pitkonen / Yle

Rosenlewin entinen pääkonttori Porin Etelärannassa muutetaan asuin- ja toimistotiloiksi. Nyt valmistuneen suunnitelman mukaan Antinkadun puoleiseen ensimmäinen kerrokseen tulee tiloja useille yrityksille.

Muuhun osaan sekä vuonna 1850 rakennettuun suojeltuun arvokiinteistöön että 1960-luvulla rakennettuun lisäosaan tulee kolmisenkymmentä asuntoa.

Historian havina säilyy

Rakennuksen uudenomistajan SR-kiinteistöjen Jali Prihtin mukaan muutostyöt tehdään vanhan osan arvoa kunnioittaen. Kustannusarvio kunnostustöille on 10 miljoonaa euroa.

Kyseessä on iso ja vaativa urakka. Muutos- ja uudistustyöt kestävät vajaa kaksi vuotta ja valmista pitäisi olla vuoden 2017 lopulla. Hankkeen työllistävä vaikutus on 130 henkilötyövuotta.

Vanhin osa, C.J. Heidekenin suunnittelema rakennus valmistui 1850-luvulla ja se oli alkujaan Fredrik Wilhelm Rosenlewin yksityisasunto. Sittemmin se toimi Oy W. Rosenlew Ab:n pääkonttorina vuoteen 1987 saakka. Porin kaupunki osti kiinteistön irtaimistoineen vuonna 2005.

Lue seuraavaksi