Poromiehet metsästävät susia Lapissa

Poromiehet metsästävät parhaillaan susia neljässä paliskunnassa Lapissa. Suomen Riistakeskus on myöntänyt vahinkoperusteiset poikkeusluvat susien pyyntiin Ivalon, Kemi-Sompion, Pohjois-Sallan ja Sallan paliskunnille.

luonto
Kuvassa kaksi sutta seisoo talvimaisemassa  ja katsoo kuvan takareunaan.
Lumen tulo auttaa sudenpyynnissä.Seppo Nykänen

Kemi-Sompion paliskunnalla on lupa kolmelle sudelle, Ivalon ja Pohjois-Sallan paliskunnilla on kummallakin lupa kahdelle sudelle ja Sallan paliskunnalla yhdelle sudelle.

Ivalon paliskunta sai luvan tiistaina, muut paliskunnat viime viikolla. Luvat on myönnetty, koska sudet ovat tappaneet poroja.

– Sudet ovat tehneet vahinkoja poroille pitkin syksyä, mutta nyt susia voidaan pyytää, kun on tullut lunta ja avuksi voidaan ottaa moottorikelkat, Lapin riistakeskuksen riistasuunnittelija Urpo Kainulainen sanoo.

Poikkeusluvat ovat voimassa kolme viikkoa. Poromiehet saavat käyttää pyynnissä helikoptereita, moottorikelkkoja, mönkijöitä ja keinovaloa.

Riistakeskuksen mukaan viime talvena Lapissa saatiin saaliksi kymmenkunta sutta vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla.

Toisin kuin muualla maassa, poronhoitoalueella ei metsästetä susia kannanhoidollisella metsästyksellä vaan vahinkoperusteisilla poikkeusluvilla.