Ruotsin politiikan kommentaattorit rajatarkastuksista: Hallituksen toiminta mystisen rajamailla

Ruotsi ottaa tilapäiset rajatarkastukset käyttöön puoliltapäivin, Rajatarkastuksia aletaan todennäköisesti tehdä Malmössä, Trelleborgissa ja Juutinrauman sillalla sekä Saksasta ja Tanskasta tulevilla lautoilla.

turvapaikanhakijat
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä.
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä. Ola Torkelsson/EPA

Ruotsin hallituksen päätös ottaa käyttöön tilapäiset rajatarkastukset on parhaimmillaankin hutilyönti. Pahimmillaan se merkitsee turvapaikanhakijoiden määrän kasvamista, arvioi sanomalehti Aftonbladetin (siirryt toiseen palveluun) politiikan kommentaattori Lena Mellin.

– Hallituksen toimintaa on toisin sanoen vaikea selittää, se on mystisen rajamailla, lataa Mellin.

Turvapaikanhakijalla kolme vaihtoehtoa

Ruotsi ottaa tilapäiset rajatarkastukset käyttöön puoliltapäivin. Turvapaikanhakijoille jää käytännössä kolmea vaihtoehtoa: he voivat hakea turvapaikkaa Ruotsista, palata siihen maahan, josta he tulevat, tai jatkaa matkaa esimerkiksi Suomeen tai Norjaan toista kautta.

Hallituksen tavoitteena on saada turvapaikanhakijoiden määrä laskuun, mutta Mellinin lisäksi myös sanomalehti Expressenin (siirryt toiseen palveluun) K.G. Bergström uskoo, että vaikutus voi olla päinvastainen.

– Pakolaisten, jotka ovat aikoneet matkustaa Ruotsin kautta Norjaan tai Suomeen, pitää nyt joko etsiä uusi reitti tai hakea turvapaikkaa Ruotsista, kirjoittaa Bergström.

Hallitus on vastustanut rajatarkastuksia

Kumpikin kommentaattori huomauttaa, että Ruotsin hallitus on aiemmin vastustanut tilapäisiä rajatarkastuksia. Se on ollut sitä mieltä, että poliisin pitää päättää asiasta.

Poliisi ei rajatarkastuksia esittänyt, vaan maahanmuuttovirasto. Nyt hallitus puolustelee päätöstä sillä, että pakolaiskriisi vaarantaa Ruotsin sisäisen järjestyksen ja turvallisuuden.

– Vain pakolaisten määrän väheneminen voi johtaa siihen, että uhka järjestystä ja turvallisuutta vastaan vähenee. Mutta kukaan ei tiedä, käykö niin, kirjoittaa Mellin.

Signaalipolitiikka ei ole toiminut

Ruotsiin on saapunut seitsemän viime päivän aikana ennätysmäiset yli 10 000 turvapaikanhakijaa. Mellin huomauttaakin, että maahanmuuttoministeri Morgan Johanssonin pakolaisille suunnatut varoituksen sanat eivät ole vaikuttaneet tulijoiden määrään.

Johansson sanoi viime viikolla, että pakolaisten pitäisi pysyä Saksassa, koska Ruotsi ei pysty enää tarjoamaan heille asuntoja. Signaali ei kuitenkaan ole mennyt perille. Sekä Mellin että Bergström arvelevat, että Ruotsi kiristää jatkossa pakolaispolitiikkaansa.

– Voi olla tarvitaan lisää toimenpiteitä. Konkreettisempia tiukennuksia pakolaispolitiikkaan. Porvaripuolueet vaativat, että perheiden yhdistämisen sääntöjä tiukennetaan. Maltillinen kokoomus myös, että yksin saapuvien alaikäisten turvapaikanhakijoiden ikä määritellään lääketieteellisesti huijausyritysten poistamiseksi, kirjoittaa Bergström.

Tukipuolueiden toiminta poikkeuksellista

Pisimmälle menee kristillisdemokraattinen puolue, joka haluaisi perustaa Ruotsin rajoille transit-alueita. Alueilla eroteltaisiin ne, joilla on peruste turvapaikan saamiselle ja ne, joilla ei ole. Jälkimmäiset käännytettäisiin.

Mellin ja Bergström eivät kuitenkaan usko, että Ruotsin hallitus lämpenisi transit-alueille. Hallituksen tukipuolueen vasemmistopuolueen puheenjohtaja Jonas Sjösted on jo kutsunut niitä internointileireiksi.

Bergström huomauttaa, että on poikkeuksellista, että vasemmistopuolue ja sosiaalidemokraattien hallituskumppani ympäristöpuolue ovat suostuneet tilapäisiin rajatarkastuksiin.

– Ne kaksi ovat yhdessä keskustan kanssa valtiopäivien kaikista myönteisimmin pakolaisiin suhtautuvat puolueet. Että ne hyväksyvät tilapäiset rajatarkastuksen näyttää paremmin kuin mikään muu, miten syvä pakolaiskriisi on.