Alko voi huokaista helpotuksesta – Suomi saa kieltää alkoholin etämyynnin

Alkoholijuomien nettitilaaminen jatkuu nykyisen käytännön mukaisena ainakin toistaiseksi. Euroopan unionin tuomioistuin hyväksyy Suomen noudattaman tulkinnan. Juttu palautuu nyt Helsingin hovioikeuteen.

Kotimaa
Viinipulloja hyllyssä.
Toni Pitkänen / Yle

Euroopan unionin tuomioistuin päätti tänään, että alkoholin etämyynti Suomeen voidaan kieltää kokonaan. Tuomion mukaan suomalainen juomapakkausverojärjestelmä sekä alkoholilain vaatimus vähittäismyyntiluvasta alkoholijuomien kaupallisen maahantuonnin yhteydessä ovat unionin oikeuden mukaisia. Se merkitsee oikeutta jatkaa Suomessa noudatettua nettitilauskäytäntöä ainakin toistaiseksi. Sen mukaan alkoholia EU-maasta tilaavan pitää maksaa ja järjestää kuljetukset itse.

Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, jossa yksityishenkilö tilaa esimerkiksi verkkokaupan välityksellä toisesta EU:n jäsenvaltiosta alkoholijuomia, joiden kuljetuksen Suomeen järjestää myyjä. Tullin havaintojen mukaan alkoholijuomien etämyynti EU-maista Suomeen on viime aikoina lisääntynyt. Valtaosassa etämyynnistä alkoholiveroja ei ole maksettu valmisteverolainsäädännön mukaisesti.

Tulli on ynnäillyt, että Suomi on sen vuoksi menettänyt vuosittain 8-10 miljoonan euron verotulot laskennallisesti. Jos myyjä olisi maksanut verotulot säntilluisesti, olisivat verot nostaneet vähittäismyyntihintaa, joka olisi vähentänyt haluja alkoholin nettiosteluun ulkomailta.

Päinvastainen tuomio olisi merkinnyt, että myyjä olisi saanut kuljettaa nettitilaajan alkoholiostokset kotiovelle saakka Suomeen.

Tuomioistuimen päätös on helpotus Alkon nykyiselle myyntimonopolille. Suomi on katsonut, että alkoholijuomien vähittäismyynnin varaaminen Alkon monopoliksi ei ole unionin oikeuden vastaista.

Tulli selvittää EU:n tuomioistuimen antaman ennakkoratkaisun vaikutuksia Tullin toimintaan ja tiedottaa mahdollisista toimenpiteistä 19.11.2015. Tämän jälkeen Tulli päivittää ohjeistustaan tarvittavilta osin. Tullilla on oikeus ottaa haltuun tai takavarikoida ja tietyn ajan kuluttua hävittää sellaiset verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista säädettyjä veroja ei ole Suomessa asianmukaisesti maksettu. Samalla tavalla Tulli voi toimia niissä tapauksissa, joissa alkoholijuomat on tuotu maahan alkoholilain vastaisesti.

Alkuperäinen kiista liittyy virolaisen Alkotaxiin, joka otti nettitilauksia ja toimitti alkoholijuomia Virosta Suomeen tilaajien kotiovelle saakka vuosia sitten.

Helsingin käräjäoikeus antoi Alkotaxi-tapauksesta tuomion kolme vuotta sitten. Sen mukaan alkoholin verkkokaupan omistaja oli syyllistynyt alkoholirikokseen ja törkeään petokseen. Helsingin hovioikeus teki päätöksestä ennakkoratkaisupyynnön Unionin tuomioistuimelle ja tänään se saatiin.

Nyt asia palautuu Helsingin hovioikeuden puitavaksi. Käytännössä se pitkälti noudattaa Unionin tuomioistuimen linjauksia. Hovioikeus antaa päätöksensä aikaisintaan ensi vuoden puolella.