Näin turvapaikanhakijat saavat tietonsa Suomesta – irakilaisille kerrotaan jopa Sote-kriisistä

Turvapaikanhakijat saavat tietonsa Suomen oloista nykyisin monenkirjavien nettisivujen kautta ja sivustojen määrä lisääntyy koko ajan. Arabiankielisillä epävirallisilla uutissivustoilla kerrotaan muun muassa hallituskriisin käänteistä ja jopa Jari Aarnion oikeudenkäynnistä. Sivustojen levittämä Suomi-kuva saattaa kuitenkin sisältää myös virheitä. Yle Uutiset kävi läpi sivustojen sisältöä.

turvapaikanhakijat
Suomi vähentää terveydenhuollon menoja välttääkseen hallituskoalition kaatumisen, kertoo Euro Press Arabia -sivusto.
Suomi vähentää terveydenhuollon menoja välttääkseen hallituskoalition kaatumisen, kertoo Euro Press Arabia -sivusto. Euro Press Arabia / Yle uutisgrafiikka

Mistä irakilaiset turvapaikanhakijat tietävät, että Suomen maahanmuuttopolitiikassa tapahtuu muutoksia? Tai että Suomessa on hallituskriisi? Ainakin useilta arabiankielisltä Suomi-sivustoilta, joita sosiaaliseen mediaan on ilmestynyt pakolaiskriisin myötä.

Epäviralliset sivustot esimerkiksi Facebookissa välittävät suomea osaamattomille turvapaikanhakijoille niin uutisia kuin käytännön tietoa Suomen asioista. Ne pyörivät erilaisten vapaaehtoisten voimin. Niiden lisäksi Facebookissa on lukuisia arabiankielisiä ryhmiä, joissa tietoa levitetään.

Tiedonvälityssivustot välittävät ja jakavat tietenkin paljon turvapaikanhakijoiden tilanteeseen liittyviä uutisia ja viranomaisten antamia lausuntoja. Paljon luettuja ja jaettuja ovat etenkin uutiset muutoksista Suomen ja muiden Euroopan maiden pakolaispolitiikassa.

Esimerkiksi tieto Ruotsin päätöksestä aloittaa rajatarkastukset etelärajallaan levisi vauhdilla. Muun muassa Suomen irakilainen kulttuurifoorumi kertoi asiasta sivuillaan Ilta-Sanomien uutiseen viitaten. Sivuillaselitettiin, että Suomeen pyrkineet turvapaikanhakijat voivat nyt joko hakea turvapaikkaa Ruotsista, palata maahan, josta he olivat tulossa tai yrittää Suomeen muita reittejä.

Euro Press Arabian sivulla sisäministeri Petteri Orpon kommentti siitä, että Suomi joutuu sijoittamaan turvapaikanhakijoita telttoihin ja kontteihin.
Euro Press Arabian sivulla sisäministeri Petteri Orpon kommentti siitä, että Suomi joutuu sijoittamaan turvapaikanhakijoita telttoihin ja kontteihin. Euro Press Arabia / Yle uutisgrafiikka

Suomalaisten viranomaisten ja poliitikkojen lausunnot löytävät tiensä nopeasti näille epävirallisille tiedonvälityssivustoille. Esimerkiksi Facebookissa toimiva ”Täällä Suomessa” -sivusto kertoi torstaina sisämininisteriön arvioneen, että 60–65 prosenttia turvapaikanhakijoista saa kielteisen turvapaikkapäätöksen. Arabiankielinen Euro Press Arabia uutisoi sisäministeri Petteri Orpon (kok.) lausunnon siitä, että turvapaikanhakijoita joudutaan sijoittamaan mahdollisesti telttoihin ja kontteihin.

Sote-kriisi ja jopa Jari Aarnion oikeudenkäynti noteerattiin epävirallisella uutissivustolla

Sosiaalisen median sivustojen ylläpitäjien kenttä on kirjava. Useat sivustoista ovat turvapaikanhakijoiden itsensä pyörittämiä. Lyhyen soittokierroksen aikana selviää, että monet heistä eivät osaa vielä suomea tai edes englantia. Uutisissa onkin välillä epätarkkuuksia, jopa virheitä.

Suomen sisäpolitiikka ei kovin paljon näillä sivuilla puhututa, mutta suurimmat uutiset löytävät tiensä myös epävirallisille tiedonvälityssivustoille. Esimerkiksi sote-kiistasta johtunut hallituskriisi noteeratiin muutamillakin sosiaalisen median Suomi-sivustoilla. Monet sivustot jakoivat aiheesta arabiankielisen Euro Press Arabia -sivuston uutista. Siinä kerrottiin, miten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) oli uhannut kaataa hallituksen terveydenhuoltoon liittyyvän kiistan vuoksi.

Näissä arabiankielisissä uutisissa sote-kiistaa ja hallituskriisiä kuvailtiin jatkumoksi euroon kuuluvien maiden paineille tehdä suuria säästöjä. Euro Press Arabia -sivusto muistuttaa, että uudistuksen tarkoitus on vähentää terveydenhuollon kustannuksia Suomessa ja mainitsee Suomen talouden kärsivän vaikeuksista etenkin Nokian alamäen sekä Venäjän-kaupan hiljentymisen vuoksi.

Toinen Euro Press Arabian uutiskynnyksen ylittänyt Suomi-uutinen oli hiljattain Helsingin entisen huumepoliisin päällikön Jari Aarnion oikeudenkäynti. Jutun lopussa kerrottaan, että tällaiset tapaukset ovat Suomessa harvinaisia, sillä poliisi on suosittu ja arvostettu yleisesti Suomessa.

Euro Press Arabia -nimisen sivuston päämaja on Ruotsissa, mutta sillä on arabiankielisiä kansalaisjournalisteja eri puolilla Eurooppaa – myös Suomessa. Se käsittelee eniten pakolaisten tilanteeseen liittyviä asioita. Suomesta Euro Press Arabialle kirjoittaa Helsingissä asuva irakilainen Hayder al-Jabiri. Koska al-Jabiri on itsekin saapunut Suomeen vasta reilu vuosi sitten, hän ei osaa suomea tai englantia.

– Pari kaveriani osaa suomea ja he auttavat minua kääntämään juttuja, al-Jabiri kertoo puhelimitse.

Al-Jabirin mukaan Euro Press Arabia aloitti toimintansa jo nelisen vuotta sitten, mutta Suomi-uutisia on tehty vasta muutamia kuukausia. Pakolaiskriisin leviäminen on lisännyt tarvetta.

Oma tilanne kiinnostaa turvapaikanhakijoita erityisesti

Myös Suomen irakilaiset ovat aktivoituneet jakamaan tietoa. Suomen irakilaisen kulttuurifoorumi -järjestön Facebook-sivu on muuttunut pakolaiskriisin myötä uutistoimistomaisemmaksi. Järjestön puheenjohtaja Haider al-Hello kertoo järjestön alkaneen välittää tietoa Suomen olosuhteista täällä oleville turvapaikanhakijoille arabiaksi, kun pakolaiskriisi alkoi pahentua elokuussa. Al-Hello kertoo käyvänsä suomalaisia uutissivustoja sekä Maahanmuuttoviraston sivut läpi joka aamu poimiakseen aiheita. Ne jaetaan usein lyhyen arabiankielisen saatteen kanssa.

Haider Al-Hello
Marja Väänänen / Yle

– Maahanmuuttovirasto on ruvennut kääntämään tiedotteitaan arabiaksi, mikä on tosi hienoa. Se helpottaa meidän työtämme, al-Hello sanoo.

Al-Hellon mukaan kaikkein eniten lukijoita kiinnostavat juuri turvapaikanhakijoiden tilannetta koskevat tietoiskut. Suomen muita sisäisiä asioita koskevat lyhyet käännökset eivät saa juurikaan lukijoita.

– Niitä luetaan tosi vähän. Enemmän kiinnostaa, miten voi hakea oleskelulupaa Suomessa ja ovatko säännöt muuttumassa. Esimerkiksi uutinen siitä, että turvapaikkahakemusten käsittelyä nopeutetaan, sai tuhansia lukijoita, al-Hello kuvailee.

Vääräkin tieto leviää

Suomessa pitkään asuneen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella tutkijana työskentelevän Al-Hellon mukaan turvapaikanhakijoiden keskuudessa liikkuu paljon väärääkin tietoa. Huhut ja virheelliset olettamukset leviävät sosiaalisen median lisäksi myös maahanmuuttajayhteisöissä. Siksi al-Hello haluaa välittää tietoa oikeista mahdollisuuksista ja on kutsunut myös suomalaisia viranomaisia puhumaan järjestönsä tilaisuuksiin.

Valikoima facebook-uutisia.
Valikoima facebook-uutisia.Facebook / Yle Uutisgrafiikka

Euro Press Arabiaan kytköksissä oleva Täällä Suomessa kertoi esimerkiksi hiljattain, että Irakiin paluuta suunnittelevat turvapaikkahakemuksensa peruneet voivat saada lentolipun poliisiasemilta, jos heillä ei ole enää varaa kotiinpaluuseen.

– Emme siis kannusta ketään palaamaan, vaan jaamme tietoa sitä tarvitseville, tekstin lopussa huomautetaan.

Maahanmuuttoviraston sivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan tukea voi todellisuudessa hakea paluuseen vastaanottokeskusten kautta. Prosessin varoitetaan kestävän viikkoja.

Avantoja, lunta ja muslimien asema Suomessa

Sivustoilla jaetaan jonkin verran myös muslimien asemaa Suomessa käsitteleviä juttuja. Esimerkiksi Suomessa viime kuukausina käyty keskustelu moskeijoiden rakentamisesta on noteerattu Euro Press Arabia -sivulla. Sivusto kertoi esimerkiksi suomalaisuutisiin viitaten, että Suomessa muslimit ovat joutuneet rukoilemaan jopa kadulla, koska tiloja ei ole riittävästi. Myös uutisia hyökkäyksistä vastaanottokeskuksiin on jaettu.

Epäviralliset sosiaalisen median sivustot jakavat myös keveämpiä juttuja Suomesta. Esimerkiksi Euro Press on esitellyt uutiskanava CNN:n juttuun pohjautuen suomalaista avantoperinettä.

Facebookissa toimivalla ”Uutisia Suomesta” -sivustolla taas on jaettu videosketsi, jossa mies puhdistaa epätoivoisesti autoaan lumesta. Lopuksi mies huomaa puhdistaneensa väärää autoa, sillä ei ole erottanut autoa hangen alta.

– Muistakaa, että asutte maassa, jossa todella sataa paljon lunta, videon yhteydessä varoitellaan arabiaksi.

Epävirallisten uutissivustojen lisäksi Facebookissa eri arabimaista tulevilla yhteisöillä ja turvapaikanhakijoilla on paljon Facebook-ryhmiä, joissa kysellään neuvoa täältä jo pitempään olleilta. Usein kysymykset liittyvät vakaviin asioihin, kuten turvapaikan hakemiseen tai perheenyhdistämiseen, mutta myös pienet arkiset asiat askarruttavat. Kuten, miten puhelimen netin saa toimimaan tai mitä on kaupassa myytävä vaniljakastike.

– Tämä tuote ”kastike”. Mitä se on ja miten sitä hyödynnetään? Kyseli yksi vanilijakastikkeen kuvan Facebook-foorumille julkaissut mies.