Kuntosalitilojen omistaja ällistyi maahanmuuttajien kohtelusta: "Siinä ottaa eettisen riskin"

Heinolalaiselle kuntosalille tilat vuokraava yritys kummastelee kuntosalin päätöstä olla ottamatta maahanmuuttajia asiakkaikseen. Pidän aika kovana vetona, jos vedetään tiukka linja, että tuolle myyn ja tuolle en, sanoo toimitusjohtaja Juha Kukkonen.

turvapaikanhakijat
Heinolan Reumasairaalan rakennuksia

Heinolassa on noussut soraääniä vastaanottokeskuksen perustamisesta entisen reumasairaalan tiloihin. Alueella toimiva kuntosali on ilmoittanut, ettei se ota maahanmuuttajia asiakkaikseen.

Kuntosali perustelee ratkaisuaan sillä, että jäsenmäärä on täynnä. Ilmoitus ilmestyi verkkoon sen jälkeen, kun julkisuudessa kerrottiin, että alueelle tulee vastaanottokeskus.

Entisen reumasairaalan tilat omistavan Carelogin toimitusjohtaja Juha Kukkonen sanoo yllättyneensä kuntosaliyrittäjän linjavedosta.

– Jos joku ei halua tarjota palveluita jollekin asiakasryhmälle, se on hänen oma asiansa. Siinä ottaa eettisen riskin. Pidän aika kovana vetona, jos vedetään tiukka linja, että tuolle myyn ja tuolle en, Kukkonen sanoo.

Jos joku ei halua tarjota palveluita jollekin asiakasryhmälle, se on hänen oma asiansa.

Juha Kukkonen

Kuntosaliyrittäjä Pertti Heikkilän mukaan vastaanottokeskustilojen vuokraaja olisi markkinoinut tiloja kuntosalin ja kylpylän läheisyydellä kysymättä kuntosalin omistajalta asiasta.

Kukkosta väitteet kummastuttavat.

– Kun tällaisia tiloja [vastaanottokeskuksia] suunnitellaan johonkin, ilman muuta kysytään, mitä muuta toimintaa alueella on. Emme voi jättää sanomatta, mitä palveluita on. Kerromme kaikille tilojen vuokraajille ruokalapalveluista, kiinteistöistä, kylpylöistä ja niin edelleen.

Juha Kukkonen.
Juha Kukkonen sanoo, että Heinolaan ja Valolinnan alueelle mahtuu erilaisia ihmisiä. Yle

Jyrkkä suhtautuminen yllätti

Heinolan vanhassa reumasairaalassa toimii tällä hetkellä muun muassa vanhusten palveluyksikkö. Kiinteistön omistavan Carelogin toimitusjohtaja ihmettelee sitä, miten kielteisesti vastaanottoyksiköihin suhtaudutaan.

– Jostain syystä sitä pidetään alueelle kauheana uhkana. Meillä on paljon tyhjää tilaa, eikä vastaanottokeskus haittaa ketään. Jokainen saa elää edelleen omaa elämäänsä, Kukkonen pohtii.

Tässä on jotenkin pelissä hirveä tunnelataus, mikä välittyy kaikista kommenteista.

Juha Kukkonen

Hän huomauttaa, että katukuvaan vastaanottokeskus tuo varmasti vipinää.

– En tiedä, onko se kuitenkaan paha asia, että kohtaa ulkomaalaisen ihmisen. Tässä on jotenkin pelissä hirveä tunnelataus, mikä välittyy kaikista kommenteista. Minut yllätti, että suhtautuminen on näin jyrkkää.

Enimmillään parinsataa turvapaikanhakijaa majoittava vastaanottokeskus avautuu Heinolan Valolinnaan lähiviikkoina.